Ukrayna, Zaporijya nükleer santralinde Rusya’yı provokasyon konusunda uyardı

Beykozlu

New member
Askeri İstihbarat Beyanı

Ukrayna, Zaporijya nükleer santralinde Rusya’yı provokasyon konusunda uyardı







Bir Rus askeri, Zaporijya nükleer santralinin bir bölgesini koruyor. Ukrayna’nın güneydoğusundaki bölge Rusya’nın askeri kontrolünde.

© Kaynak: -/AP/dpa


Ukrayna askeri istihbaratı, Rus askerlerinin Zaporijya nükleer santraline saldırmayı ve ardından radyoaktif bir sızıntı bildirmeyi planladığı konusunda uyardı. Moskova bu şekilde zaman kazanmaya ve birliklerini yeniden toplamaya çalışıyor. Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (IAEA), iddialar hakkında yorum yapmaktan kaçındı.








Ukrayna askeri istihbarat servisi, Rus birliklerinin Ukrayna’nın güneydoğusundaki Zaporizhia nükleer santralinde “büyük çaplı bir provokasyon” yaptığı konusunda uyarıda bulundu. Savunma Bakanlığı istihbarat departmanı Kiev’de yaptığı açıklamada, Rus birliklerinin tesise saldırmayı ve ardından orada radyoaktif bir sızıntı olduğunu bildirmeyi planladığını söyledi. Moskova, bu raporun savaşın durmasına yol açacak uluslararası bir soruşturmayı tetikleyeceği üzerine iddiaya giriyor. Bu da Rus birliklerine Ukrayna’nın duyurulan bir karşı saldırısı gelmeden önce yeniden toplanmaları için nefes alma alanı sağlamalıdır.


Reklamdan sonra devamını okuyun


Reklamdan sonra devamını okuyun

IAEA’dan yorum yok


Bunu başarmak için Rusya, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’nun (IAEA) nükleer santralde Cumartesi günü yapılması planlanan daimi gözlem misyonu personelinin rotasyonunu zaten “aksatmıştı”. Ancak askeri istihbarat servisi iddialar için herhangi bir kanıt sunmadı. IAEA, AP haber ajansına gönderdiği bir e-postada iddialar hakkında yorum yapmayı reddetti. Rus yetkililer de başlangıçta yorum yapmaktan kaçındı.


Reklamdan sonra devamını okuyun


Reklamdan sonra devamını okuyun


Gözlemcilere göre, Ukrayna’nın iddiaları Moskova’nın sık sık öne sürdüğü iddialara benziyor. Örneğin Rusya, Ukrayna’yı tehlikeli silah veya maddelerle provokasyonlar düzenlemekle suçladı, sonra Kremlin’i savaş suçlarıyla itham etti.

Zaporizhia nükleer santrali Avrupa’nın en büyüğüdür ve Ukrayna’ya karşı saldırı savaşının başlangıcında Rus birlikleri tarafından işgal edilmişti. Tesisin altı reaktörü aylardır kapatılmış olabilir, ancak kritik soğutma sistemlerini ve diğer güvenlik işlevlerini çalıştırmak için hala güce ve vasıflı işçilere ihtiyaçları var. Nükleer santralin yakınında yaşanan çatışmalar, defalarca güç kaynaklarını kesintiye uğrattı ve olası bir felaket korkusunu alevlendirdi.

RND/AP
 
Üst