On binlerce kişi Binyamin Netanyahu’ya karşı gösteri yaptı

Beykozlu

New member
“Evde kalamam”: On binlerce kişi Netanyahu’yu protesto etti







Tel Aviv, 28 Ocak: İsrailliler, Başbakan Netanyahu’nun yeni hükümetinin planladığı yargı reformunu protesto etti.

© Kaynak: Tsafrir Abayov/AP/dpa


İsrail’de on binlerce kişi yeni hükümete karşı gösteri yapıyor. Başbakan Netanyahu ve sağcı ittifakının planladığı yargı reformuna karşılar. Eskisinden daha az insanın sokaklarda olması muhtemelen son terör saldırılarından kaynaklanıyor.








“Demokrasi! Demokrasi!” Kalabalığa bağırıyor. Beyaz ve mavi bir bayrak denizi Tel Aviv’in Kaplanstrasse’sinde çalkalanıyor. Uzun zamandır en büyük gösterilerden birinde sayısız İsrail ulusal bayrağı taşıyor. Bazıları eski bir Hanuka şarkısını seslendirdi: “Banu choshech legaresh” – “Karanlığı kovmaya geldik!” Karanlık – buradaki birçok kişi için bu, yeni İsrail hükümetinin planladığı yargı reformu.


Reklamdan sonra devamını okuyun


Reklamdan sonra devamını okuyun


İsrail’de dört haftadır her Cumartesi gecesi on binlerce kişi Başbakan Binyamin Netanyahu’nun koalisyonuna karşı protestolar düzenliyor. Özellikle laik İsrailliler, aşırı dindar ve aşırı sağcı partileriyle birlikte hükümetin ülkenin çehresini geri dönülmez bir şekilde değiştireceğinden korkuyor. İsrail basınında çıkan haberlere göre, Cumartesi günü yalnızca Tel Aviv’de 40.000’den fazla, Hayfa’da 13.000’den fazla ve Kudüs’te birkaç yüz kişi gösteri yaptı.

Muhtemelen terör nedeniyle daha az katılımcı


Sokaklarda geçen haftaya göre daha az insan olması gerçeği – o zamanlar katılımcı sayısının 130.000’in üzerinde, Cumartesi günü yaklaşık 60.000 olduğu tahmin ediliyordu – önceki akşam Kudüs’te meydana gelen terör saldırılarına bağlanıyor.


Reklamdan sonra devamını okuyun


Reklamdan sonra devamını okuyun

Kudüs’te saldırıda yaralandı: Kanlı yumruklaşmalar devam ediyor


Kudüs’te bir sinagoga düzenlenen ve yedi kişinin hayatını kaybettiği saldırının ardından kentte meydana gelen bir başka olayda da iki kişi kurşunlanarak yaralandı.

© Kaynak: Reuters


Cuma akşamı Filistinli bir suikastçı, Doğu Kudüs’teki İsrail yerleşimi Neve Yaakov’da bir sinagogun önünde yedi kişiyi öldürdü ve çok sayıda kişiyi yaraladı. Polis ekipleri daha sonra saldırganı vurdu. Doğu Kudüs’ün Silvan ilçesinde 13 yaşındaki Filistinli bir başka saldırıda, bir baba ve oğlunu açtığı ateşle ağır yaraladı. İsrail ordusunun Perşembe günü Batı Şeria’daki Cenin’de dokuz Filistinliyi öldürmesinin ardından güvenlik durumu daha önce ağırlaştırılmış olarak sınıflandırılmıştı. Bunlardan yedisinin radikal İslami Hamas ve terörist grup İslami Cihad üyesi olduğu söyleniyor.

Tel Aviv’de göstericiler, Kudüs’teki terör saldırılarının kurbanlarını bir dakikalık saygı duruşuyla andı. Ancak saldırıların ardından düzenlenen protesto yürüyüşleri özellikle sosyal ağlarda ve hükümet yanlısı medyada sert eleştiriler aldı.

Çaresizlik liberal ve solcu İsrailliler arasında yayılıyor.
Lior Livne, protestocu

Netanyahu hükümeti yargıda reform istiyor


Şu anda birçok İsrailliyi sokaklara döken şey, öncelikle hükümetin planladığı yargı reformudur. Diğer şeylerin yanı sıra, gelecekte İsrail parlamentosu Knesset’teki çoğunluk, Yüksek Mahkeme’nin görüşüne göre Temel Yasa’yı ihlal etseler bile yasaları uygulayabilmelidir. Adalet Bakanı Jariv Levin, diğer şeylerin yanı sıra Parlamentonun yargıçların seçiminde daha fazla söz sahibi olmasını da istiyor.


Reklamdan sonra devamını okuyun


Reklamdan sonra devamını okuyun


“Bu bir dönüm noktası,” diyor Lior Livne, “gerçekten kötü bir şeyin olacağı hissi. Şu anda evde kalamam.” 47 yaşındaki grafik tasarımcı ve ortağı Avner Thaler, yeni hükümete karşı gösteri yapmak için bu Ocak ayında yeniden sokaklara döküldü. “Liberal ve sol görüşlü İsrailliler arasında umutsuzluk yayılıyor, ancak gösteriler bize umut veriyor. Burada olmamın temel nedeni, yeni hükümetin İsrail’in çehresini değiştirmesi ve demokrasiyi ihlal etmesidir. Aynı zamanda insan hakları açısından da etkileri var.”

İsrail, Gazze’den gelen roketleri durdurdu ve karşılık verdi


Bombardıman, İsrail’in Cenin’e düzenlediği ve birkaç silahlı Filistinli ile en az bir sivili öldüren bir baskının ardından geldi.

© Kaynak: Reuters

Ayrıca görmek için Filistin bayrakları


Kaplanstrasse’deki beyaz ve mavi bayrak denizinde, diğer renkler de ara sıra karışıyor. Birkaçı da bu Cumartesi Filistin bayrakları taşıyor. Diğer protestocular, “Filistinlilerin Yaşamları Önemlidir” ve “Ya Demokrasi ya da İşgal” yazılı pankartlar taşıyor. Birçok kişi de gösteriye gökkuşağı bayraklarıyla geldi.

45 yaşındaki nörolog Thaler, “İsrail’de eşcinsellerin haklarını alın” diyor, “mahkeme kararlarıyla elde edildi. Değiştirebilirsin. Genel olarak azınlık hakları korunmaz.”

Yazar ve tarihçi Fania Oz-Salzberger de son haftalarda defalarca Tel Aviv ve Hayfa’daki gösterilere katıldı. “Hükümet tamamen sağcı olduğu için protesto etmiyorum, aksine baştan sona yozlaşmış olduğu için protesto ediyorum” diyor. “Mezarlarında ters dönen İsrail’in anne ve babaları adına protesto ediyorum.”


Reklamdan sonra devamını okuyun


Reklamdan sonra devamını okuyun


İsrail, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Kudüs'te Göreve Başlaması İsrail'in yeni Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, İsrail'in yeni sağcı hükümeti İsrail'in Kudüs'teki parlamentosu Knesset'te yemin ederken İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile konuşuyor. 29 Aralık 2022 Perşembe. Netanyahu üçüncü kez İsrail Başbakanı oldu.  Pool PUBLICATIONxINxGERxSUIxAUTxHUNxONLY JERX20221229203 AMIRxCOHEN

İsrail, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Kudüs'te Göreve Başlaması İsrail'in yeni Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, İsrail'in yeni sağcı hükümeti İsrail'in Kudüs'teki parlamentosu Knesset'te yemin ederken İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile konuşuyor. 29 Aralık 2022 Perşembe. Netanyahu üçüncü kez İsrail Başbakanı oldu.  Pool PUBLICATIONxINxGERxSUIxAUTxHUNxONLY JERX20221229203 AMIRxCOHEN

Korkulduğu gibi: İsrail hükümeti bir tehdit haline geldi


İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı, Tapınak Dağı’na bir ziyareti kışkırtır. Dışişleri bakanı Rusya’ya daha fazla saygı göstermek istiyor. Markus Decker, bunun yeni çatışmalara ve uluslararası izolasyona yol açabileceğini söylüyor.


“İsrailliler Berlin’de” ve “Yahudiler ve Sözler” adlı kitapları Almanca olarak da yayınlanan yazar Amos Oz’un 62 yaşındaki kızı, İsrail’de defalarca siyasi tartışmalarda yer aldı. Planlanan yargı reformunu özel bir endişeyle karşılıyor. “Yargı bağımsızlığı ortadan kalkarsa burası yaşanır bir ülke olmaktan çıkar.”

Kaplanstrasse’deki reklam panosunda Theodor Herzl’in sureti altında Nir Akoka, altı yaşındaki kızı Noga’yı kucağında tutuyor. 50 yaşındaki ekonomist, “Yargıtay sorumsuz politikacıların sınırsız saldırısı altında” diyor. Diğer birçok İsrailli gibi, planlanan yargı reformunun özellikle politikacıların iktidarda kalmalarını sağlamalarına hizmet edebileceğini görüyor. “Odadaki büyük fil, Netanyahu’nun davası” diyor. Başbakan ayrıca yolsuzluk iddialarıyla da suçlanıyor.

Netanyahu daha sert terörle mücadele önlemleri istiyor


Cumartesi akşamı Netanyahu, Kudüs saldırılarının bir sonucu olarak yeni terörle mücadele önlemlerini açıkladı. İsrail vatandaşları gelecekte ateşli silah ruhsatlarını daha çabuk alabilmelidir. İsrail ayrıca “yerleşimleri güçlendirmek” için adımlar atacak.


Reklamdan sonra devamını okuyun


Reklamdan sonra devamını okuyun


Nir Akoka, “Kızlarımız Rani ve Noga pek çok soru soruyor” diyor. “Hikayemizi kızlara yaşlarına uygun bir şekilde aktarmaya çalıştık. Ayrıca demokrasi, ifade özgürlüğü ve olmak istediğiniz kişi olma özgürlüğü hakkında konuştuk. Ülkemizde tüm özel değerleriyle tarihin doğru tarafında yaşamaya devam etmek istiyoruz.”
 
Üst