“İşbirliğinize güveniyoruz”

Beykozlu

New member
Brüksel. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'in yapabileceği tek şey Lübnan Başbakanı Necib Mikati'ye başvurmak. Perşembe günü Beyrut'a yaptığı ziyarette, “Yasadışı göçün önlenmesi ve kaçakçılarla mücadele konusunda iyi işbirliğinize güveniyoruz” dedi. Çekiciliğini güçlendirmek için AB bütçesinden bir milyar avro kullanmak istiyor ancak yine de Lübnan'da işbirliği yapma isteğine bağlı. Para eğitim, sosyal güvenlik ve sağlık hizmetlerinin yanı sıra Avrupa'ya göçle mücadeleye de aktarılıyor. Sınır ve göç yönetimi için ekipman, eğitim ve altyapı sözü veren von der Leyen, “Lübnan ordusunu ve diğer güvenlik güçlerini destekleyeceğiz” dedi.


Devamını oku sonra Reklamcılık


Devamını oku sonra Reklamcılık


Aylardır, özellikle Suriye'den giderek daha fazla mülteci Lübnan üzerinden AB'ye geliyor. Özellikle etkilenen, yalnızca 160 kilometre uzakta bulunan, nüfus içindeki mülteci oranının yüzde 7 olduğu ve mülteci konaklama yerlerinin aşırı kalabalık olduğu üye ülke Kıbrıs'tır. Kıbrıs Devlet Başkanı Nikos Christodoulidis, von der Leyen ve Miqati ile yaptığı görüşmede, “Eskisi gibi devam edemeyiz” dedi. “Mevcut durum Lübnan için, Kıbrıs için ve AB için sürdürülemez.” Milyar dolarlık anlaşma Lübnan'da istikrarın sağlanması adına önemli bir adımdır. Christodoulidis anlaşmayı ilk olarak Almanya editör ağı (RND) ile yaptığı röportajda duyurdu.

Von der Leyen, Lübnan ile Frontex arasındaki işbirliğini genişletmek istiyor. Kendisi, diğer hususların yanı sıra, bilgi alışverişi ve ortak durum raporunun da yer aldığı uygun bir anlaşmanın yapılmasını umuyor. Aynı zamanda Lübnan'dan AB'ye yasal olarak geçiş daha kolay olmalı. RND'nin bilgilerine göre bu, öncelikle Avrupa işgücü piyasasında acilen ihtiyaç duyulan Lübnan'dan gelen yüksek vasıflı işçileri kapsayacak. Mısır ve Tunus'la da benzer anlaşmalar zaten mevcut.


Devamını oku sonra Reklamcılık


Devamını oku sonra Reklamcılık


Pro Asyl'in genel müdürü Karl Kopp, “AB'nin mültecileri uzaklaştırmaya yönelik anlaşma politikası tüm hızıyla devam ediyor” diye eleştiriyor. Kopp, RND'ye şöyle konuştu: “Kıbrıs'a giden mülteci teknelerinin durdurulması, AB Komisyonu Başkanı'nın yıllardır kriz içinde olan Lübnan'a yaptığı ilk ziyaretin temel nedenidir.” Von der Leyen'i, örneğin Lübnan ordusunun güçlendirilmesi gibi ortak ülkeleri seçerken insan hakları ihlallerini kabul etmekle suçladı. Kopp, “Suriye'den gelen mültecilere karşı ciddi insan hakları ihlalleri yapan tam da bu ordudur” dedi. Uluslararası hukuku ihlal eden keyfi gözaltılar, kötü muamele ve Suriye'ye sınır dışı edilmeler son aylarda kapsamlı bir şekilde belgelendi. AB, Lübnan'daki insan hakları durumunun yanı sıra, tekneyle mültecilerin geri itilmesi ve koruma arayan Suriyelilere yönelik sığınma prosedürlerinin askıya alınması da dahil olmak üzere, Kıbrıs'taki mülteci haklarının sistematik ihlallerini de göz ardı ediyor. Kıbrıs'taki tekne mültecileri AB içinde dayanışma içinde dağıtılabilir ve böylece insan hakları standartları ve hukukun üstünlüğü uygulanabilir.

Lübnan Başbakanı Mikati, insanların gönüllü olarak Suriye'ye dönebilmesi için AB'den daha fazla yardım istiyor. Suriye'de birçok bölgenin güvenli olduğunu ve mültecilerin buralara geri dönmesi gerektiğini söyledi. “Çoğu Lübnan'a tamamen ekonomik nedenlerle geldi ve yerinden edilmiş kişiler olarak değerlendirilmiyor.” Lübnan artık mülteciler için geçiş ülkesi olamaz. Mikati, ülkesindeki bölgesel krizin uluslararası bir krize dönüşebileceği konusunda uyardı. “Lübnan'ın güvenliği AB'nin güvenliğiyle bağlantılıdır.” Şu anda Lübnan'da 1,5 milyona yakın Suriyeli mülteci yaşıyor.




Avrupa radarı


Brüksel'de neler oluyor ve Avrupa'yı hareket ettiriyoruz: RND muhabirimiz her perşembe AB içgörülerini ve arka plan bilgilerini sunuyor.


AB'nin mali paketinin bölgeyi istikrara kavuşturmak için yeterli olup olmadığı belirsiz. Lübnan büyük bir ekonomik ve mali krizden muzdarip; hükümet ancak sınırlı ölçüde harekete geçebiliyor çünkü cumhurbaşkanı seçimi bir buçuk yıldır güç mücadeleleri nedeniyle her zaman başarısız oluyor.

Lübnan dünyadaki en yüksek mülteci yoğunluğuna sahip ülke. Mültecilerin çoğu Suriyelilerin yanı sıra Filistinliler ve İsrail sınırından ülke içinde yerinden edilmiş kişilerden oluşuyor. AB, 2011 yılından bu yana Lübnan'a 3 milyar avronun üzerinde yardım sağladı. Yalnızca Suriyeli mültecilere ve ev sahibi bölgelere verilen destek 2,6 milyar avroya ulaştı. Yeni mali paketten ilk fonlar yaz gibi erken bir zamanda akabilir.
 
Üst