Eski BND patronu Schindler: “Kendini savunmak devletin bir parçasıdır”

Beykozlu

New member
Bay Schindler, Rusya ve Çin'in Almanya'da agresif bir şekilde casusluk yaptığı görülüyor. Bir uzman olarak bunu nasıl algılıyorsunuz?


Daha sonra okuyun Reklamcılık


Daha sonra okuyun Reklamcılık


Ukrayna savaşı her iki ülkenin istihbarat faaliyetlerini daha da artırdı. Ancak casusluk, sabotaj ve dezenformasyon her zaman Rus jeopolitiğinin ve giderek de Çin jeopolitiğinin alet çantasının bir parçası olmuştur. Aslında çok az şey değişti.

Ama iki ülke arasında farklılıklar var değil mi?

Uzun yıllar boyunca Çin, ekonomik casusluk alanında çok aktifti ve bir dereceye kadar da vahşiceydi. Kendileri kullanabilmek için Almanya'daki tüm ileri teknolojiyi ve ilgili tüm teknik bilgileri almak istiyorlardı. Siber casusluğun temel avantajı, saldırıya uğrayan kişinin çoğu zaman taç mücevherlerinin bilgisayardan çoktan çalındığının farkına bile varmamasıdır. Son olarak ilgili iş parçası yeniden oluşturulur. Ve birkaç yıl sonra dünya pazarında ortaya çıkıyor. Son zamanlarda Çin odağını genişletti ve artık istihbarat servisleri aracılığıyla Avrupa'da yoğun bir şekilde faaliyet gösteriyor. Çünkü kendisine 2049'da dünya lideri olma hedefini koymuş: teknolojik, askeri, ekonomik ve politik olarak. Casusluk bir araçtır.


Daha sonra okuyun Reklamcılık


Daha sonra okuyun Reklamcılık


Peki Rusya?

Rusya, Almanya'da her zaman askeri teknoloji, enerji politikası, ittifak politikası, güvenlik politikası, parti siyasi yapıları ve kararlarına odaklandı. Ukrayna'daki savaş her şeyi daha da kötüleştirdi. Bilgi savaşının içine yerleştirilmiş bir savaş; bu, casusların saatidir. Şu ana kadar buzdağının sadece görünen kısmını gördüğümüzü ve bunun altında başka birçok istihbarat operasyonunun yürütüldüğünü varsaymak gerekir.

Artık AfD ile bir süredir Rusya ve Çin etkisine kısmen boyun eğmeye hazır bir partimiz var. Bunun nasıl bir niteliği var?

Ben bunu farklı şekilde tarif ederdim. Almanya'ya dışarıdan bakarsanız AfD'nin kesinlikle önemli bir hedef olduğunu görürsünüz. Bunun örneğin Ukrayna'daki savaşla ilgili zihinsel yakınlıkla ilgisi var. İnsanları işe almayı kolaylaştırır. Ayrıca AfD'de esnek özgeçmişe sahip pek çok kişi var. Bu, karşıt hizmetleri çekiyor. Tutarsız birine kur yapmak, her zaman aynı çizgiyi takip eden birine kur yapmaktan daha kolaydır. Ve son olarak AfD, günlük siyasi yaşamdaki sorunları belirleme potansiyeline sahip. Karşı taraf bir servis bunu kullanabilir. Bu ona Almanya'da bir dayanak sağlıyor. Bu tür organizasyonlar Rusya ve Çin için değerli bir hedeftir.

Devlet bunu durdurmak için ne yapabilir?


Daha sonra okuyun Reklamcılık


Daha sonra okuyun Reklamcılık


Artık elimizde bu kadar çok sayıda açığa çıkarılmamış casusluk vakasının olması bizi rahatsız ediyor. Ama bu bizi pek rahatsız etmemeli. Çünkü bu güvenlik yetkilileri açısından bir başarıdır. Ve neden başarının bizi sinirlendirmesine izin verelim ki? Tam tersine refleks olarak merhemdeki sineği aramak yerine güvenlik yetkililerine mükemmel çalışmalarından dolayı teşekkür etmeliyiz.




Demokrasi Radarı


Almanya'da demokrasinin durumu nedir? RND ekibimiz bunu her Salı bu haber bülteninde araştırıyor.


Hala eksiklikler var mı?

Casusluk, sabotaj ve dezenformasyonla mücadele etmek temelde zordur. Bunu ancak pasif olarak, güvenliği ve ekonomik korumayı güçlendirerek ve aktif olarak bilgi toplayıp dağıtarak sınırlandırabiliriz. Çünkü iletişim ve casusluk ayrılmaz bir şekilde bağlantılıdır. Temsilci ile vaka lideri arasındaki iletişimi netleştirebilen kişi kazanır. İletişim olmadan casusluk olmaz.

Bundan ne sonuç çıkıyor?

İletişimi kırmaya odaklanmalıyız. Bu, iletişimin izlenmesiyle ilgilidir. Almanya'da bu konuda çok zorlanıyoruz. Veri saklama olarak bilinen minimum saklama süreleri konusunu yıllardır tartışıyoruz. Ayrıca, Federal İstihbarat Teşkilatı'nın soruşturma yürütürken Alman telefon numaralarını veya e-posta adreslerini kaydetmesine genel olarak izin verilmemektedir. Bu büyük bir dezavantaj. Yabancı bir ajanın yalnızca bir Alman cep telefonunu alması yeterli ve BND devre dışı. Federal Anayasayı Koruma Dairesi ve devlet daireleri de yurt içinde stratejik iletişim istihbaratı fırsatına ihtiyaç duyuyor. Son fakat bir o kadar da önemlisi, iletişim kişisel toplantılar, yani seyahat yoluyla da gerçekleşebilir. Bu nedenle seyahat rotaları keşif için de önemli bir başlangıç noktasıdır. Kalıpları tanımak, yani kimin hangi yerlere, ne zaman uçtuğunu bilmek burada yardımcı olabilir. Bu tür grid analizleri, veri koruma yasamız kapsamında neredeyse imkansızdır. Yani bazı şeyler geliştirilebilir. Ancak bu, kalın tahtaları delmek anlamına gelir.


Daha sonra okuyun Reklamcılık


Daha sonra okuyun Reklamcılık


Mali soruşturma yürütme yeteneğini genişletmek ne kadar acil?

Bağışçılar ve alıcılar da dahil olmak üzere belirli finansal akışları kanıtlayabilirseniz, bu yardımcı olur. Ancak gereksinimleri aşırıya kaçmamalısınız. Anayasayı Koruma Dairesi gibi bir istihbarat servisi için polis soruşturması öncesinde bilgi edinmek önemlidir. Bu şu anlama gelir: Varsayımlarla çalışmasına izin verilmelidir ve mahkemede kullanılabilecek sonuçları hemen ortaya çıkaramaz. İstihbarat servisleri polise göre çalışmak zorundaysa o zaman akılcı davranamazlar.

Anayasayı Koruma Dairesi gibi bir istihbarat servisi için polis soruşturması öncesinde bilgi edinmek önemlidir. Bu şu anlama gelir: Varsayımlarla çalışmasına izin verilmelidir ve mahkemede kullanılabilecek sonuçları hemen ortaya çıkaramaz.
Gerhard Schindler


Yani daha fazla beceriye mi ihtiyacınız var?

Her zaman daha iyiye gitme fırsatını görüyorum. Ve eğer güvenlik yetkililerimizin başarıları bize onların nasıl daha iyi hale gelebileceği konusunda düşünmemiz için neden veriyorsa, o zaman bunun iyi bir şey olduğunu düşünüyorum.

Hackback'ler, yani siber uzaydaki karşı saldırılar da tartışılıyor.


Daha sonra okuyun Reklamcılık


Daha sonra okuyun Reklamcılık


Dalganın önüne geçebilirsek iyi olur. Bu, örneğin vatandaşlarımızı ve ekonomimize ilişkin bilgiyi korumak adına yapay zekayı nasıl kullanabileceğimiz sorusunu içeriyor. Ancak buna hackback'ler de dahildir. Çünkü bunlar siber saldırıları önlemenin bir yoludur. Biz bunu Almanya'da on yılı aşkın süredir tartışıyoruz. İsviçre 2016 yılında hackback'leri uygulamaya koydu. Burada dile getirilen kaygıların tümü İsviçre'de gerçekleşmedi. Kimse İsviçre'ye savaş ilan etmedi. Bu bakımdan şunu söylüyorum: İsviçre'den öğrenmek, kazanmayı öğrenmek demektir. Bu tür hackback'lerden kesinlikle yanayım çünkü bu bir devletin kendini savunmasının bir parçası.


AfD'nin Avrupa seçimlerinde en üst sıradaki adayı Maximilian Krah(lr), AfD federal başkanı ve AfD parlamento grup lideri Tino Chrupalla ve Alice Weidel.

AfD'nin Avrupa seçimlerinde en üst sıradaki adayı Maximilian Krah(lr), AfD federal başkanı ve AfD parlamento grup lideri Tino Chrupalla ve Alice Weidel.

Açıklık getirmek için çarpıtıldı: AfD, kullanışlı aptalların partisi


Pek çok kaçamağın ve meslektaşının tutuklanmasının ardından Maximilian Krah, AfD'nin AB Parlamentosu için bir numaralı adayı olmayı sürdürüyor ancak seçim kampanyasında arka planda kalması bekleniyor. AfD liderliği bu isteksiz mesafeyle tüm partiye zarar veriyor. Jan Sternberg, bunun giderek Almanya'ya karşı bir alternatif haline geldiğini söylüyor.


Diğer ülkelerle bilgi alışverişinde mevcut durum nedir?

Uluslararası işbirliği şarttır. Bunu herkes gördü. Bu bize genellikle örneğin saldırılar veya Ukrayna'daki durum hakkında önemli bilgiler verir. Afganistan savaşıyla başlayan bu durum, Ukrayna savaşıyla birlikte yeniden arttı. Çeşitli hizmetlerden elde edilen bulguları durumun genel bir resminde birleştirebilmek çok önemlidir.

Casusluk genel olarak nasıl gidiyor?

Casusluğun artması muhtemeldir. Bu dünyada kaynaklar ve hakimiyet için mücadele başladı. Rusya ve Çin'in yanı sıra İran, Kuzey Kore gibi birçok oyuncumuz var. Güvenlik politikasının durumu iyileşmek yerine daha da kötüleşiyor. Ve bu karışık durumda bir soru önemli bir rol oynuyor: Bilgide kim önde? Bunu başarmanın birçok yolu var. Bunlardan biri casusluktur. Bu yüzden casusluğa karşı kendinizi silahlandırmalısınız. Ancak aynı zamanda kendiniz de içgörü kazanmaya çalışmalı ve ahlaki elçi rolünü oynamamalısınız.


Daha sonra okuyun Reklamcılık


Daha sonra okuyun Reklamcılık


Bu şu anlama geliyor: Kendinizi gözetlemek mi istiyorsunuz?

Kesinlikle.
 
Üst