Çin adına casusluk yaptığından şüpheleniliyor: Üç Alman tutuklandı

Beykozlu

New member
Federal Savcılık, Çin gizli servisi adına casusluk yaptıkları şüphesiyle üç Alman'ı tutuklattı. Karlsruhe Federal Savcılığı'nın Pazartesi günü yaptığı duyuruya göre, iki erkek ve bir kadın Pazartesi günü Düsseldorf ve Bad Homburg'da Federal Kriminal Polis Dairesi memurları tarafından tutuklandı. Askeri alanda kullanılabilecek yenilikçi teknolojiler konusunda Almanya'dan bilgi aldıkları söyleniyor.


Devamını oku sonra Reklamcılık


Devamını oku sonra Reklamcılık


Bu, askeri teknoloji hakkındaki bilgilerin Çin gizli servisine aktarılmasıyla ilgilidir. Açıklamada, tutuklandıkları sırada sanıkların özellikle Çin'in denizdeki muharebe gücünün genişletilmesine faydalı olabilecek araştırma projeleri hakkında görüşmelerde bulunduğu belirtildi. Sanıkların ev ve işyerlerinde arama yapıldı. Sanığın Pazartesi ve Salı günü, duruşma öncesi tutukluluğun infazına karar verecek olan Federal Adalet Divanı sorgu yargıcının huzuruna çıkarılması gerekiyor.

Şirket “iletişim aracı” olarak hizmet verdi


Adamlardan birinin Çin gizli servisi MSS'nin Çin'de bulunan bir çalışanına ait bilgileri elde ettiği söyleniyor. Federal Savcılık yaptığı açıklamada, bunun için Düsseldorf'ta bir şirket işleten tutuklanan çifti “kullandığını” söyledi. Şirket, “Alman bilim ve araştırma alanından insanlarla iletişim ve işbirliği için bir ortam” olarak hizmet ediyordu.


Devamını oku sonra Reklamcılık


Devamını oku sonra Reklamcılık


Savaş gemilerinde kullanılanlar gibi güçlü gemi motorlarının çalıştırılmasında da kullanılan son teknoloji makine parçaları konusunda Çinli bir sözleşmeli ortak için çalışma hazırlandı. Şüphelilerden birinin emir aldığı gizli servis çalışanı, Çinli sözleşme ortağının arkasında duruyordu.




Demokrasi Radarı


Almanya'da demokrasinin durumu nedir? RND ekibimiz bunu her Salı bu haber bülteninde araştırıyor.

Faeser: “Güvenlik otoritelerimiz çok dikkatli”


Federal İçişleri Bakanı Nancy Faeser, Almanya Editoryal Ağı'na (RND) şunları söyledi: “Çin istihbarat teşkilatına yönelik casusluk şüphesiyle yapılan üç tutuklama, karşı casusluk teşkilatımızın büyük bir başarısıdır.” Kendisi, davaya yönelik yüksek dikkat ve soruşturma nedeniyle Federal Anayasayı Koruma Dairesi'ne övgüde bulundu ve ayrıca Federal Kriminal Polis Dairesi'ne, Federal Başsavcı'nın soruşturmasına tutarlı erişim sağladığı için teşekkür etti. “Güvenlik makamlarımız çok dikkatli. Çin casusluğunun iş, endüstri ve bilim alanlarında oluşturduğu önemli tehdidi göz önünde bulunduruyoruz. Faeser, “Bu risklere ve tehditlere çok yakından bakıyoruz ve koruyucu önlemlerin her yerde artırılabilmesi için açıkça uyardık ve farkındalık yarattık” dedi. Almanya'nın askeri amaçlarla kullanılabilecek ve mevcut durumda etkilenen yenilikçi teknolojileri alanı özellikle hassastır. Faeser, “Bu vakada başarılı olduğumuz kadar istikrarlı bir şekilde casusluğa karşı koymak da çok daha önemli” dedi.

Federal Adalet Bakanı Marco Buschmann (FDP) Pazartesi günü şunları söyledi: “Almanya'da yabancı gizli servisler için çalışan ve potansiyel olarak askeri amaçlarla kullanılabilecek malzemeleri yasa dışı olarak ihraç eden herkes, anayasal devletimizden sert bir tepki beklemelidir. Burada tartışılan suçlar, uyanık olmamız gerektiğini bir kez daha gösteriyor.”


Devamını oku sonra Reklamcılık


Devamını oku sonra Reklamcılık


RND/dpa/luwi/liz
 
Üst