TikTok Üzerindeki Hayal kırıklığı Washington’da Nasıl Arttı?

Bakec

Member
WASHINGTON – Geçen yılın başlarında, Florida Cumhuriyetçisi Senatör Marco Rubio ve Başkan Biden’ın ulusal güvenlik danışmanı Jake Sullivan, Çin ve sanayi politikasını görüşmek üzere bir araya geldi. Görüşmeleri sırasında Bay Rubio, Pekin’in Çinlilere ait viral görüntü uygulaması TikTok üzerindeki etkisi hakkında endişelerini dile getirdi.

Eski Başkan Donald J. Trump döneminde TikTok, Amerikalılar hakkında Çin ile bilgi paylaşarak ABD ulusal güvenliğini tehlikeye atıp atmayacağına dair sorulara bulaşmıştı. Hiçbir zaman çözülemeyen sorun, Biden yönetimine miras kaldı. Bay Rubio bir röportajda, Bay Sullivan “endişelerimizi paylaştı” dedi.

Onların tartışması, Başkan Biden göreve başladığından beri milletvekillerinin hükümet yetkilileriyle TikTok hakkında sessizce yaptığı birçok tartışmadan biriydi. İstihbarat Komitesi’nin Demokrat başkanı Virginia Senatörü Mark Warner, Çinli ByteDance şirketine ait uygulama hakkında yönetimle “aktif görüşmelerde” bulunduğunu söyledi. Ve düzenleyiciler ve diğer hükümet yetkilileri, diğer Çinli firmaları inceledikten sonra bu konuda ne yapacaklarını tartıyorlar.


Bu kamera arkası konuşmaları, Washington’da TikTok üzerindeki gerilimlerin nasıl arttığına işaret ediyor. Uygulama, Bay Trump’ın geçen yıl görevden ayrılmasının ardından siyasi bir parlama noktası olarak solmuş gibi görünse de, milletvekilleri ve hükümet yetkilileri, Biden yönetiminin Pekin’e veri sızdırabilecek TikTok ve diğer Çin uygulamalarını denetleme konusundaki ilerleme eksikliği konusunda özel olarak hüsrana uğradı.


Bu memnuniyetsizlik, BuzzFeed ve diğer haber kuruluşlarından TikTok’un gerçek uygulamaları ve Çinli ebeveyniyle bağları hakkında yeni açıklamaların ardından, son aylarda kamuoyuna yansıdı. Bay Rubio ve Bay Warner kısa süre önce uygulamaya yönelik bir Federal Ticaret Komisyonu soruşturması çağrısında bulunurken, Federal İletişim Komisyonu’ndaki bir düzenleyici halka açık bir şekilde TikTok’un Amerikan uygulama mağazalarından başlatılması gerektiğini söyledi.

Bir grup Cumhuriyetçi senatör de TikTok’tan uygulamanın verisine kimlerin erişebileceğine dair cevaplar talep etti. Salı günü, Temsilciler Meclisi yetkilileri, The New York Times tarafından elde edilen bir e-postaya göre, güvenlik endişelerini öne sürerek personele hizmeti kullanmayı veya indirmeyi önermediklerini söyledi.

Bay Rubio, Biden yönetiminin TikTok’taki ilerlemesi hakkında “Maalesef orada bir öncelik değildi ve umarım yeni ifşaatlarla bir olur” dedi.

TikTok’un, Bay Trump’ın 2020’de uygulamayı Amerikalı bir alıcıya satmaya zorlamasından bu yana etkili bir şekilde en yoğun olan iki taraflı incelemesi, platform giderek daha popüler hale geldikçe artıyor. Bir milyardan fazla kullanıcısı olan TikTok, geçen ay en son “Minions” filmini izlemek için takım elbise giyme hakkında yayın yapan çok sayıda genç gibi kültürel fenomenler için ana motor haline geldi. Pew Araştırma Merkezi’nden geçen hafta bir rapora göre, bugün Amerika Birleşik Devletleri’ndeki 13-17 yaşındakilerin yüzde 67’si uygulamayı kullanıyor.


TikTok yeni incelemeye karşı savaştı. CEO’su Shou Zi Chew, uygulamanın veri uygulamaları hakkında “rekoru düzeltmek” için Temmuz ayında doğrudan senatörlere yazdı. Milyonlarca dolarlık lobicilik aygıtını yöneten bir TikTok yöneticisi olan Michael Beckerman da şirketi savunmak için geçen ay CNN’e çıktı.


Bir röportajda Bay Beckerman, diğer sosyal uygulamalarla karşılaştırıldığında TikTok’un veri koleksiyonunu “hepsi çok küçük” olarak nitelendirdi. Güvenlik endişelerini azaltmak için uygulama, Bay Beckerman’ın muhtemelen bu yıl gerçekleşeceğini söylediği bir süreç olan tüm Amerikan verilerini Amerika Birleşik Devletleri’nde depolamayı planladığını söyledi. Belirli bir tarih vermedi.


Asya ve ABD Arasındaki İlişkiler Hakkında Daha Fazlasını Okuyun

  • Pelosi’nin Tayvan Ziyareti : Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin Tayvan ziyareti, kendi kendini yöneten adanın kendisine ait olduğunu iddia eden ABD ile Çin arasındaki gerilimi artırdı. Ziyaret, Biden yönetiminin Pekin’e karşı Asya’da ekonomik ve diplomatik ilişkiler kurma stratejisini de baltalayabilir.
  • Güven Veren Müttefikler: Çin’in Bayan Pelosi’nin ziyaretine yanıt olarak Tayvan yakınlarındaki askeri tatbikatları sırasında Biden yönetimi, bölgeye olan bağlılığının yalnızca derinleştiğini söylüyor. Ancak eleştirmenler, Tayvan üzerindeki gerilimlerin Washington’un daha güçlü askeri ve ekonomik stratejilere ihtiyacı olduğunu gösterdiğini söylüyor.
  • CHIPS ve Bilim Yasası : Başkan Biden, Çin’e karşı Amerika’nın imalat ve teknolojik üstünlüğünü geliştirmeyi amaçlayan 280 milyar dolarlık bir yasa tasarısını imzaladı. Bu, ABD hükümetinin on yıllardır sanayi politikasına yaptığı en önemli müdahaledir.
Beyaz Saray, verileri yabancı düşmanlara maruz bırakabilecek uygulamalarla ilgili daha geniş bir politika üzerinde yakında harekete geçmeye hazırlanıyor olabilir. Bu yılın başlarında, verinin bir düşmana maruz kalma riski altında olduğu durumlarda hükümete daha fazla müdahale etme yetkisi verecek bir yürütme emri taslağı dağıttı. Biden yönetiminin ayrıca, yabancı şirketlerle ilgili işlemleri denetleyen ve Amerikalıların verilerini diğer hükümetlere ifşa edebilecek davalara karşı özellikle hassas olmasını söyleyen bir komite için yakında rehberlik etmesi bekleniyor. Ayrıca, potansiyel olarak riskli anlaşmaları tek tek ele almak yerine tüm sınıfları gözden geçirmenin yollarını da düşünüyor.

Ulusal Haber Ajansı’nın sözcüsü Saloni Sharma, “Biden yönetimi, Çin dahil olmak üzere, dijital teknolojilerden ve Amerikalıların verilerinden, otoriter kontrol ve çıkarları ilerletirken kabul edilemez ulusal güvenlik riskleri sunan şekillerde yararlanmaya çalışan bazı ülkelerin meydan okumasına odaklanıyor” dedi. Güvenlik Konseyi. “Yönetim, bu zorluğun üstesinden gelmek için ek potansiyel eylemleri de gözden geçiriyor.”

TikTok, özellikle 2020’de Bay Trump, ByteDance uygulamayı bir Amerikan firmasına satmadığı sürece Apple ve Google uygulama mağazalarından engellemek için bir yönetici emri çıkardığında, yıllarca güvenlik sorularıyla karşı karşıya kaldı. Daha sonra uygulamanın bir kısmını Amerikan bulut bilişim devi Oracle’a satmak için bir anlaşma yaptığını duyurdu, ancak bu asla gerçekleşmedi. Federal mahkemeler sonunda Bay Trump’ın TikTok’u engelleme kararının, Çinlilere ait WeChat uygulamasını engelleyen bir başka kararla birlikte yasa dışı olduğuna karar verdi ve geçen yaz Bay Biden her ikisini de geri aldı.

Ancak hükümet, TikTok ile ilişkili riskleri azaltmaya çalışmaya devam etti. Anlaşmalara uluslararası katılımı denetleyen uygulama ve ABD’deki yabancı yatırım komitesi, tartışmaları izleyen insanlara göre, hükümetin endişelerine yönelik bir çözüm için sessizce müzakere ediyor. TikTok, planının tüm ABD kullanıcı verilerini, TikTok’un Singapur ve Virginia’daki sunucularının aksine, Oracle’ın Amerika Birleşik Devletleri’ndeki sunucularında depolamak olduğunu söyledi.

TikTok, daha büyük bir ekip ABD kullanıcı verisinin nasıl kordon altına alınacağı üzerinde çalışırken, yalnızca yaklaşık 10 TikTok çalışanının şirket ile hükümet arasındaki taslak anlaşmayı gördüğünü ve müzakerelerin yakından takip edilen doğasını yansıttığını söyledi.


Yabancı yatırım komitesini denetleyen Hazine Bakanlığı sözcüsü TikTok hakkında yorum yapmayı reddetti ve grubun ulusal güvenliği korumaya kararlı olduğunu söyledi.


Ticaret Departmanı, yabancılara ait diğer uygulama ve hizmetlerden kaynaklanan riskleri inceleme yetkisine sahiptir. Ancak bu incelemeler, ajans Biden yönetimi için kadro kurdukça yavaş ilerledi.

Bir danışmanlık firması olan Albright Stonebridge Group’un Çin’den sorumlu kıdemli başkan yardımcısı Paul Triolo, “İlerleme eksikliği nedeniyle yönetimin belirli bölümlerinde çok fazla hayal kırıklığı var” dedi.

Bayan Sharma, Bay Biden’ın Bay Trump’ın TikTok yasağını geri alan 2021 yürütme emrinin “Amerikalıların hassas verilerinin yabancı düşmanlar tarafından toplanmasından ve kullanılmasından korunması” için önlemler aldığını kaydetti.

Milletvekilleri ve yönetim arasındaki TikTok planları hakkında perde arkasında da konuşmalar devam etti. Bay Warner, gerçek güvenliği ele alma planları hakkında TikTok liderliğinden “biraz sosyal yardım” aldığını söyledi.

Milletvekilleri endişelerinin devam ettiğini söyledi. Tennessee Cumhuriyetçisi Senatör Marsha Blackburn bir röportajda, TikTok’tan Bay Beckerman’ın çocukların çevrimiçi güvenliğiyle ilgili 2021 kongre oturumunda ifade verdiğinde “ByteDance ile ilişki etrafında dans ettiğine” inandığını söyledi. Bay Beckerman kimseyi yanıltmadı.

Endişeler, Haziran ayında BuzzFeed’in uygulamanın Çin’deki çalışanlarının yakın zamanda Amerikalıların verilerine erişebildiğini bildirmesiyle kamuoyunda yeniden patladı. Gizmodo daha sonra şirketin Çin sahipliğini küçümsemeye çalıştığını bildirdi.


FCC’nin Cumhuriyetçi üyesi Brendan Carr, BuzzFeed hikayesini gördüğünü ve Apple ve Google’dan halka açık bir şekilde TikTok’u Haziran ayında uygulama mağazalarından kaldırmasını istediğini söyledi. Geçen Ekim ayında, FCC’ye Çinli bir şirket olan DJI tarafından yapılan dronlarla ilgili riskleri gözden geçirmesi için çağrıda bulunmuştu.


Bay Carr, “Konuşmanın tamamen uygun olduğunu düşündüm” dedi. FCC, mobil uygulamaları düzenlemez.

Google, mektup hakkında yorum yapmaktan kaçındı. Apple, mesaj hakkında yorum yapma talebine yanıt vermedi. Bir Google yöneticisi, Bay Carr’a, şirketin TikTok ile ilgili “kongre ve potansiyel olarak Federal Ticaret Komisyonu incelemelerini beklemekte” durumu izlediğini yazdı.

TikTok üzerindeki rahatsızlığın Washington’da dağılması pek olası görünmüyor. Salı günü House çalışanlarına uygulamanın kullanılmasına karşı tavsiyede bulunan notta şunlar yazıyordu: “TikTok Çinli bir şirkettir ve bu platformun herhangi bir kullanımı akılda tutulmalıdır.”

Emily Cochrane raporlamaya katkıda bulundu.
 
Üst