Öğretmenler, eğitmenler ve danışmanlar, Valditara: “İşte maaşın ne kadar artacağı”. Müdürler: “Birkaç yıl içinde sonuç verir”

Felaket

Member
Bu öğretmenlerin, eğitim de dahil olmak üzere başlıca maliyetleri, 2023 için 150 milyon avroluk tahsis şeklinde fonlarla karşılanacak, ancak bu yalnızca ilk dilim. Ve aday öğretmenlerin seçimi şu anda yapılıyor: 17 Nisan’dan bu yana (ve 2 Mayıs’a kadar), aslında, tüm okul müdürleri, okullarında öğretmen ve danışman rolünü üstlenebilecek öğretmenlerin isimlerini Bakanlığa bildirebilir.


“Her öğretmen – Valditara’yı açıkladı – müfredat etkinlikleri için 4.700 Euro’nun üzerinde para kazanabilecekler. Bunun yerine, müfredat dışı etkinlik için, öğleden sonra etkinliği de olacağından, ek olarak 3.000 Euro tahmin ettik”. Bu, iki beceriyi birleştirmek isteyenler (ve bunu yapmak için gerekenlere sahip olacaklar) için görevin yaklaşık 8.000 Euro’luk bir ücrete dönüştürülebileceği anlamına gelir. Bakan tarafından belirtilen rakamlar, zaten bu öğretmenler için yıllık maaşta brüt artışlara atıfta bulunan rakamlar, Eğitim ve Liyakat Bakanı, psiko-pedagojik alanda uzman olan ve kimlerin belirleme misyonuna sahip olacağını ekledi. her öğrencinin öğrenme planını kişiselleştirmek “ve aynı zamanda hazırlıkta biraz geride kalabilecek çocukların iyileşmesini teşvik etmek için”ama aynı zamanda “çok ileri oldukları için sınıfta sıkılan çocuklara yardım etmek”.


Peki bu öğretmenlerin faaliyetleri pratikte nelerden oluşacak? Öğrencilerle ilişkileri nasıl olacak? Ve ne zaman istenen etkilerin tadını çıkarabileceğiz? Lazio Ulusal Müdürler Birliği başkanı ve Roma’daki ‘Newton’ bilim lisesinin baş öğretmeni Cristina Costarelli’nin Skuola.net’e açıkladığı gibi, bu zaman alacak. Her ne kadar kesinlikle doğru yönde atılmış iyi bir ilk adım olsa da.


Öğretmenler Eğitmenler ve Yönlendiriciler: seçim devam ediyor


“Bu ilk aşama – Costarelli’nin altını çiziyor – eğitimi verecek öğretmenlerin adaylığına adanmıştır, bu nedenle öğretmen ve rehber öğretmenlerin belirlenmesi söz konusu değildir”. Açık bir başvuruyla ilerliyoruz, ancak başöğretmenin belirttiği gibi, “Başvuru sayısının her okul için belirlenenden daha fazla olması durumunda, okulların bir sonraki seçime devam edebilecekleri esas alınarak kriterler öngörülür”. Bunlardan bazıları tedbiri tanımlayan kararnamede zaten biliniyor ve bildiriliyor: en az 10 yıl hizmet etmiş olmak; oryantasyon ve PCTO (eski okuldan işe değişim) ile ilgili faaliyetler yürütmüş olmak ve aynı enstitüde üç yıl süreyle görevi üstlenme isteğini beyan etmiş olmak. “Açıkça – ANP Lazio’nun başkanını belirtir – bunlar her yöneticinin kullanılmasının gerekli olup olmadığına karar vereceği genel kriterlerdir”.


Her kurumda onlarca olacak


Çözülmesi gereken bir başka düğüm de okullarda görevlendirilecek özel öğretmen ve rehber öğretmenlerin sayısıdır, ancak Costarelli bunu netleştirmeye de yardımcı olur: “Her okulun numarası – Diyor – değişkendir. Kendi okulumdan, önümüzdeki üç yıllık süreçte yaklaşık 750 öğrenciye bir danışman ve on dokuz öğretmenin atandığı ‘Newton’ fen lisesini örnek verebilirim. Açıkçası, bu sayıyı belirlemek için Bakanlığın düşündüğü bir oran var, çünkü her öğretmen otuz ila elli kişilik bir öğrenci grubuna sahip olabilecek. Miktar her okula bağlı olacaktır, çünkü öğrencileri belirlenecek öğretmenlere göre bölmek gerekecektir”.


Müdür bazı kafa karışıklıklarını gizlemese de, kendi okulundaki sınıflara atanan ve hala yeterli gördüğü öğretmen sayısından çok, Bakanlığın yeni tedbiri uygulama hızıyla ilgili. “Yönergeler Noel’den önce çıkmış olsa da – Costarelli’yi bildirir – okullara birdenbire gelen bir yeniliktir. Gelecek yıl için beklediğimiz bir konuşma: şimdi açık olduğunu görmek biraz istikrarsızlaştırıcı çünkü okul yılının sonundayız, okullar zaten SiyasetR ve diğer şeylerle ilgili birçok taahhütle çok meşgul. Şimdi bu görev, ani bir yerine getirme, kesinlikle dahil olmayı kolaylaştırmıyor”.


Öğretmen ve rehber öğretmenlerin görev ve görevleri neler olacak?


Pek çok şüphe uyandıran bir diğer adım, bu yeni rakamların yerine getireceği operasyonel görevlerle ilgilidir. Kağıt üzerinde, mezhepleri – öğretmen ve rehberlik – ya hep ya hiç anlamına gelebilir. Bununla birlikte, yardım etmek için, geçen 5 Nisan’da onlardan da söz eden bir bakanlık kararnamesi geldi: “Öğretmenler – Costarelli’yi özetliyor – temelde iki görevleri vardır. Birincisi, her öğrencinin kendi eğitim geçmişini anlatacağı bir tür “günlük” olan elektronik portföyün hazırlanması için kendilerine emanet edilen öğrencileri takip etmek, ayrıca en iyi eserlerin toplanması ve en iyilerinin belirlenmesi yoluyla. okul yılının çalışması. Daha sonra rehberlikle ilgili bu faaliyetlerle ilgili olarak ailelerle ve diğer öğretmenlerle ilişki kurma görevine sahip olacaklardır. Psikolojik danışmanın ise öğrencilerle doğrudan bağlantılı olmayan bir işlevi, yani bu sektörü yönetme işlevi vardır. Bu nedenle, okul ile dış dünya arasında bir bağlantı görevi görmesi ve öğretmenlerin çalışmalarını koordine etmesi gerekecek: bu, genellikle öğretmenler tarafından ‘araçsal bir işlev’ olarak gerçekleştirilen bir işlevdir.”.


Bununla birlikte, öğretmenlerin ancak yeterli eğitimden sonra elde edebilecekleri, görünüşte çok önemli bir rol: “Öğretmenlerin yetiştirilmesi – müdür devam eder – geniş spektrumlu bir eğitim olmalıdır. Öğrencilerin potansiyellerini anlamalarına, gelişmelerine ve gelecek için en iyi yolun hangisi olduğunu anlamalarına yardımcı olmak için becerilerin tüm bu kısımlarını içermelidir”. Mezuniyet sonrası piyasanın ve iş dünyasının mevcut koşullarına ilişkin bilgileri unutmadan: “Diğer önemli husus, tüm skolastik panoramanın ve her şeyden önce, üniversite düzeyinde okuldan sonraki olasılıkların, ITS’nin ve genel olarak tüm meslekler ve iş dünyasının bilgisidir. Bu nedenle eğitim çok geniş olmalı ve bu sektörleri kapsamalıdır”.


Son olarak, belirtildiği gibi, iki yeni figür zorluk çeken öğrencilere destek olmak için hizmete girecek, ancak yalnızca değil. Aslında en zeki öğrenciler bile şu uzmanlardan faydalanabilecektir: “İyi olanlar bile – Costarelli’yi onaylıyor – gelecek için en iyi yolun hangisi olduğunu anlamak için yardıma ihtiyaç duyulabilir. Zorluk çeken öğrencilerle daha fazla ilgiye ihtiyaç duyulacak, ancak daha önce olmayanlarla karşılaştırıldığında, öğretmenin figürü de kesinlikle onlara destek verebilecek”.


Sonuçları görmek için sabırlı olmanız gerekecek


Kısacası, yıllarca süren durgunluğun ardından, özellikle yönlendirme açısından, sıralar arasında bir şeyler hareket ediyor. Yıllar süren çıkmazdan sonra bu küçük bir ilk adım ve tam da bu nedenle müdür Costarelli dikkatli olmaya davet ediyor: “Belirli becerilere sahip bir kişiye sahip olmak, eğitim kurumuna daha fazla destek verebilecek ancak mucizenin gerçekleştirilemeyeceği açıktır. Aileler ve ebeveynlerle yapılacak çalışmalar çok önemli olacak ve birkaç ayda hatta birkaç yılda tamamlanamayacak kadar uzun bir süreç. Sonuçlarını birkaç yıl içinde görmeyi umduğumuz farklı bir bakış açısı benimsememiz gerekecek, kesinlikle hemen değil.”.
 
Üst