Nesir Ve Mensur Aynı Şey Mimenmensur Özellik Nedir ?

Nazik

New member
Nesir ve Mensur Aynı Şey Midir?

Edebiyat terimlerinin derinlemesine incelenmesi, dilin yapısal ve estetik yönlerini daha iyi anlamamıza yardımcı olur. Bu makalede, "nesir" ve "mensur" kavramlarının birbirine ne kadar yakın olduğuna ve aralarındaki farklara odaklanacağız. Aynı zamanda mensur özellikleri, mensur metinlerin sahip olduğu karakteristik unsurlar da ele alınacaktır.

Nesir ve Mensur Arasındaki Farklar

Türkçede sıklıkla karşılaşılan "nesir" ve "mensur" kavramları, bazen birbiriyle karıştırılabilir. Ancak bu iki terim arasında belirgin farklar vardır.

1. **Nesir Nedir?**

Nesir, düz yazı biçiminde yazılmış metinleri ifade eder. Şiirsel bir yapıdan uzak, anlamın doğrudan, açıklayıcı bir şekilde iletildiği yazı türüdür. Nesir metinlerinde kelimeler genellikle anlamın özünü taşır ve dilin estetik kaygıları en aza indirgenir. Roman, hikaye, makale gibi edebi türler nesirle yazılır. Nesir, biçimsel açıdan serbesttir ve dilin kurallarına uygun bir şekilde yazılır.

2. **Mensur Nedir?**

Mensur ise, nesirle çok yakın olmakla birlikte, özellikle daha belirgin bir anlatım tarzı veya stiline sahip metinleri ifade eder. Mensur metinler, nesirden farklı olarak bazen şiire yakın bir estetik sunabilir. Mensur, anlatımın estetik ve biçimsel yönlerini biraz daha ön plana çıkarabilir, ancak yine de şiirsel bir yapıya bürünmez. Mensur metinler genellikle daha uzun soluklu yazılardır ve anlatım gücü, akıcılığı ve anlatıcı tekniklerinin kullanımıyla öne çıkar.

Bu açıdan bakıldığında, nesir ve mensur terimleri benzer anlamlar taşısa da, mensur kelimesi genellikle daha sanatsal ve biçimsel bir anlatım tarzını çağrıştırır. Ancak, Türkçede genellikle "nesir" kelimesi daha yaygın kullanılır ve mensur, nesirle benzer bir anlamda kullanılabilir.

Mensurun Özellikleri Nelerdir?

Mensur metinler, belirli bir dilsel estetik anlayışına dayanır. Mensurun en temel özellikleri arasında şunlar yer alır:

1. **Biçimsel Zenginlik**

Mensur metinler, nesirden farklı olarak dilin biçimsel yönlerine daha fazla dikkat eder. Her ne kadar şiirsel olmasa da, anlatım biçimi bir ölçüde daha zengin olabilir. Cümle yapıları ve kelime seçimleri, anlatılmak istenen durumu güçlendirecek şekilde kullanılır. Bu, mensurun edebi bir değer taşımasını sağlar.

2. **Ağır ve Akıcı Anlatım**

Mensur metinlerde, anlatım genellikle ağır ve derindir. Bu metinler, bazen uzun cümlelerle oluşturulabilir ve okurun düşünmesini teşvik eder. Mensur, bir bakıma daha karmaşık ve yoğun bir dil yapısına sahip olabilir.

3. **Anlatıcı Duruşu ve Perspektifi**

Mensur metinlerde, anlatıcının bakış açısı daha çok ön plana çıkar. Yazarın dünyaya bakış açısı, okuyucuya genellikle daha derinlikli bir şekilde sunulur. Bu tür metinler, yazarın düşünsel sürecini daha ayrıntılı bir biçimde yansıtır.

4. **Duygusal ve Felsefi Yük**

Mensur metinlerde, bir duygu ya da düşünce yoğunluğu sıklıkla karşımıza çıkar. Şiirsel bir anlatıma sahip olmasa da, mensur metinler anlam derinliği bakımından şiirden farklı olmayacak şekilde duygusal bir yoğunluk barındırabilir.

5. **Estetik Kaygı**

Mensur, dilin estetik yönlerine de önem verir. Fakat bu estetik, doğrudan bir şiirsel biçimde değil, daha çok anlatımın güçlendirilmesi ve dilin sanatsal kullanımıyla ortaya çıkar. Bu nedenle mensur metinler, bazen şiirsel bir anlatıma yaklaşabilir.

Nesir ve Mensur İlişkisi: Benzerlikler ve Farklar

Nesir ve mensur arasındaki ilişkiyi daha iyi anlayabilmek için, her iki türün benzerliklerine de göz atmak faydalı olacaktır.

1. **Benzerlikler**

Hem nesir hem de mensur, genellikle düz yazı olarak kabul edilir ve her ikisi de şiirsel bir yapıya sahip değildir. Her iki türde de anlatım dilinin anlaşılır olması temel amaçtır. Bu iki tür de halk arasında edebi metinler olarak tanımlanabilir, ancak mensur, genellikle nesirden daha yoğun bir anlatım ve sanatsal bir yapıya sahiptir.

2. **Farklar**

Nesir, daha çok iletişimsel bir araç olarak kullanılırken mensur, estetik bir değer taşır. Mensurun metinlerinde anlam yoğunluğu, dilin sanatsal kullanımı ve yazarın anlatım biçimi ön plana çıkarken, nesir daha düz ve daha açıklayıcı olabilir. Nesir metinlerinde amaç, bilgilendirme ve anlatım iken mensur metinlerde bir düşünsel derinlik ve estetik anlayış baskındır.

Mensur Edebiyatı Kimler Tarafından Kullanılmıştır?

Mensur, özellikle edebiyatın başlangıç evrelerinde, Batı edebiyatı ile etkileşimde bulunan Türk edebiyatında daha fazla görülmeye başlanmıştır. Türkçedeki mensur örnekleri, Tanzimat dönemiyle birlikte artmış ve özellikle Namık Kemal, Ziya Paşa gibi Tanzimat dönemi yazarları, mensurun ilk örneklerini vermiştir. Aynı dönemde, batılı roman ve hikaye türleri de etkisini göstererek mensur türlerinin yaygınlaşmasına neden olmuştur.

Sonuç

Sonuç olarak, nesir ve mensur kavramları birbirine yakın olmasına rağmen, önemli farklılıklara sahiptir. Nesir daha çok düz yazıyı, açık ve anlaşılır anlatımı ifade ederken, mensur, edebi bir anlatım tarzı olarak dilin sanatsal ve biçimsel yönlerini ön plana çıkarır. Mensur metinler, estetik kaygılarla, daha derin ve yoğun bir anlatım sunar. Bu yüzden mensur, nesirden daha çok bir edebi tür olarak kabul edilir. Hem nesir hem de mensur, edebiyatın önemli alanlarından olup, yazın dünyasında farklı işlevler üstlenirler.