İletişim engelleri nelerdir örnekler ?

axeklas

Global Mod
Global Mod
İletişim Engelleri: Duyduğunuzu Sandığınız Şey Belki De Gerçekten Söylenen Şey Değildir

Hadi, bir an için gözlerinizi kapatın ve düşünün: En son kiminle bir şeyler paylaşırken kendinizi yanlış anlaşılmış hissettiniz? Belki partneriniz, belki arkadaşınız, belki de bizzat patronunuz. Bir şekilde konuşuyor, ama karşınızdaki insan ya donuk bir şekilde bakıyor ya da “Anladım!” deyip asla anlamıyor. O zaman sorun nedir? Bu konuda hepimiz uzmanız çünkü iletişim engelleri hayatımızda başımızın belası olmuştur. Ama neden oluyor bu engeller? İşte, iletişimin engellenmesinin sebeplerine eğlenceli ve düşündürücü bir bakış açısıyla yaklaşalım.

1. Dil Farklılıkları: Anlamadıklarını Düşünmek Ama Aslında Her Şeyi Anlamak!

Bir dil var, konuşuyorsunuz, ama kimse anlamıyor. Hadi bunu biraz abartalım: Konu dil farklarından değil, bazen aynı dilde, aynı kelimeleri kullansak da karşımızdaki insanın “gerçekten” ne demek istediğini anlamak o kadar zor olabiliyor ki! Mesela, bir çalışanın patronuna “Benim için çok önemli!” demesi, aslında ne anlama gelir? Bu bir aciliyet mi yoksa sadece biraz daha fazla mesai talebi mi? Karşıdaki kişinin motivasyonunu doğru okumazsanız, büyük ihtimalle bütün cümleyi yanlış algılarsınız ve sonuçta işler sarpa sarar.

Kadınlar ve erkekler arasında da dil farklılıkları olabiliyor. Erkekler, çözüm odaklı yaklaşımlarıyla ne yapılması gerektiğini vurgularken, kadınlar duygusal bağ kurmak, empatiden bahsetmek isteyebilir. Tabii ki genelleme yapmamak gerek, ama bazen iki kişi de aynı noktada buluşmak isteseler de birinin derdi “Hadi çözüm üretelim” iken diğeri daha çok “Duygularımı anlaman gerek!” demek isteyebilir. Sonuçta “Benim için çok önemli” cümlesi, kadınlar ve erkekler için farklı anlamlar taşıyabilir. Kimse de bu iletişimi yanlış anlamasın!

2. Beden Dili: Ne Gördüğünüzü Sandınız, Ama Farklı Bir Şey Yansıttınız!

Hadi şimdi yüzünüzü elinizle kapatın… Ne yaptınız? Büyük ihtimalle korktunuz ya da şaşırdınız. Ama vücut diliniz, sözlerinizden daha güçlü olabilir. Örneğin, bir toplantıda kimseye söz verilmiyor ama birinin elleri kollarını sarmış, sırtı düz ve gözleri bir noktada sabit. “Ben dinliyorum” dediği anlaşılıyor, ama beden dili “Hayır, bana kimse bir şey anlatmasın!” diyor. İletişimdeki bu dengeyi tutturmak, bazen daha zor olabilir. Çünkü insanlar ne söylediklerini, nasıl söylediklerini ve ne düşündüklerini farklı bir şekilde yansıtırlar.

Erkekler, bazen sadece hızlıca bilgi edinmek, çözüm aramak ve somut cevaplar almak isterlerken, kadınlar daha çok sözün tonuna ve vücut diline dikkat ederler. Karşınızdaki kişi ellerini cebine koymuşsa, siz “Sadece çözüm istiyorum!” diye yaklaşırken, belki o kişi duygusal bir yanıt arıyordur. Burada da iletişimin doğru kurulması büyük önem taşıyor.

3. Ses Tonu ve Duygusal Engeller: "Bunu Hiç Duymak İstemiyorum!"

Kelimeler ve ses tonu arasındaki ilişkiyi küçümsemeyin! Bir kişi bağırarak "Ben seni anlıyorum!" dediğinde, karşınızdaki kişi gerçekten mi anladı, yoksa bir noktada "Beni dinlemiyorsun!" diye bağırmak mı istiyor? Burada ses tonunun rolü büyük. Bazen sesin tonu, kelimenin önüne geçebilir. Birinin “Seni seviyorum” dediğini duymanın ne kadar anlamlı olduğunu hatırlayın. Eğer ses tonu sıcak ve sevgi doluysa, o kelime bambaşka bir anlam taşır. Ama eğer soğuk ve mesafeli bir tonla söyleniyorsa, hiç bir anlamı yoktur.

Kadınlar, duygusal bağları kurarken ses tonuna, kelimelerin vurgularına büyük dikkat ederler. Erkeklerse daha doğrudan ve çözüm odaklı olabilirler. Ama burada da genel bir ayrım yapmamak gerek. Özellikle bazı kadınlar daha stratejik, bazı erkeklerse empatik bir yaklaşım sergileyebilir. İletişimdeki bu ton farkları, bazen büyük engellere yol açabilir.

4. Algı Farklılıkları: “Hayır” Demek İçin 1000 Farklı Yol!

Herkes farklı bir dünyada yaşıyor, kimse aynı şekilde görmüyor, aynı şekilde anlamıyor. Mesela birisi size “Bunu neden yapmadın?” dediğinde, bu bir eleştiri mi, yoksa sadece bilgi edinme amacıyla mı söyleniyor? Cevap verirken, bazen duygusal bir engel oluşabilir. Bu tür algı farklılıkları, çoğu zaman yanlış anlamalardan kaynaklanır. Bazen, "Bu bana ne anlam ifade ediyor?" sorusu yerine, "Ne demek istedi?" sorusu sorulmalıdır. Bir mesajın altını okumak, o mesajı doğru anlamaya çalışmaktan daha karmaşık hale gelebilir.

Kadınlar ve erkekler, mesajları farklı algılayabilirler. Kadınlar, daha duygusal algılayabilirken, erkekler mantıklı ve net bir şekilde çözüm arayabilir. Ancak bu da tamamen kişisel bir farktır ve her birey farklı bir iletişim tarzı sergileyebilir.

5. Teknoloji: Bir Emojinin Bile Duygusal Derinliği Vardır!

Bir de dijital çağın getirileri var. Bir mesaj atıyorsunuz, “İyi misin?” diyor, ama emoji ile kalp işareti koyuyor. Bir an düşünüp, “Gerçekten iyi mi?” diye soruyorsunuz. Buradaki duygusal engel, yazılı iletişimin zayıf olmasından kaynaklanıyor. Yüz yüze olsaydı, belki daha kolay anlaşılacak bir şey olurdu ama dijital ortamda karşınızdaki kişi ne düşündüğünü ya da nasıl hissettiğini yazmakta zorlanabilir.

Kadınlar bazen daha fazla emoji kullanarak kendilerini ifade etmek isteyebilirler, ama erkekler daha kısa ve net mesajlarla çözüm odaklı olabilirler. Peki, teknoloji bu tarz iletişim engellerini daha mı derinleştiriyor, yoksa daha mı kolaylaştırıyor?

Sonuç: İletişim Gerçekten Bunu İstedi mi?

Sonuç olarak, iletişim engelleri yaşamımızın bir parçası. İster yüz yüze, ister dijital ortamda olsun, her zaman karşımızdaki kişiyi doğru anlamaya çalışmak önemlidir. Belki de en büyük engel, her zaman karşımızdaki kişinin gerçekten ne düşündüğünü, hissettiğini anlamamamızdır. Hangi tarzda iletişim kuruyor olursak olalım, en nihayetinde bir soruyla bitirelim: “Gerçekten duyuyor muyuz, yoksa sadece duymayı mı tercih ediyoruz?”

Peki ya siz? Son zamanlarda en büyük iletişim engelinizi nasıl aştınız?