Hızlı Dönüşün Ardından Iger, Disney’in Uzun Vadeli Zorluklarıyla Yüzleşiyor

Bakec

Member
Robert A. Iger, Disney’in yeni eski genel müdürü olarak ilk 24 saatinde iki cephede ışık hızında hareket etti. İstikrarı yeniden sağlamaya çalıştı – çekirdek yönetici ekibin tekrar birlikte çalışmasını sağlayarak, şirket çapında bir e-postada ataerkil bir güvenlik duygusu yayarken – aynı zamanda şirketin yaratıcı motorlarını, film ve televizyon stüdyolarını “onurlandırmak ve saygı duymak” için tasarlanan organizasyonel ve işletim değişikliklerini duyurdu. .

Peki sırada ne var?

71 yaşındaki Bay Iger, Walt Disney Company’den yalnızca 11 aylığına tamamen emekli olmuştu. Şubat 2020’de genel müdürlük görevini kendi seçtiği halefi Bob Chapek’e devretti, ancak çok aktif bir yönetim kurulu başkanı olarak geçen yılın sonuna kadar görevde kaldı. Son iki yılını, ayrılmadan önce deyimiyle, “işimizin yaratıcı yönüne” derinlemesine odaklanarak, dönemi “yaratıcı boru hatlarımız canlı” hale getirerek geçirmişti.

Ama çok farklı bir Disney’e döndü.

Şirket içindeki kişiler, hisse senedi fiyatının son 20 ayda 197 dolardan yaklaşık 96 dolara düşmesi ve bazı üst düzey Disney yöneticilerine tazminatlarının bir parçası olarak verilen hisse senedi opsiyonlarını mahvetmesi nedeniyle moralin nadiren düştüğünü söylüyor. Bay Iger’in genel müdür olarak geçirdiği 15 yıl boyunca (2005’ten 2020’ye kadar), Disney kazanmaya, kazanmaya ve kazanmaya alıştı. Şirket, 2019 yılında her biri 1 milyar doları aşan yedi filmi küresel gişede satışa sundu. Başka hiçbir stüdyoda birden fazla stüdyo yoktu; çoğunda yoktu.

Disney’in uzun süredir baş hukuk müşaviri olan Alan N. Braverman ve 19 yılını Disney’in baş iletişim sorumlusu ve en iyi marka koruyucusu olarak geçiren Zenia B. Mucha da dahil olmak üzere, Bay Iger’in en güvendiği yardımcılarından ve uygulayıcılarından birkaçı emekli oldu. Disney, salgın nedeniyle ve 2019’da 21st Century Fox varlıklarının 71,3 milyar ABD doları değerinde satın alınması nedeniyle, Bay Iger’in yeni satın almalar peşinde koşmasını zorlaştıran -45 milyar dolardan fazla- borçla dolu. (Bazı analistler, portföyüne Roblox gibi bir oyun şirketi ekleyerek Disney’in çok uygun olacağını düşünüyor.)


Hollywood da aynı değil.

Bay Iger, Disney’de en son sorumlu olduğunda, medya yatırımcıları aşırı derecede akış aboneliklerine odaklanmıştı: Mümkün olduğunca hızlı bir şekilde dünya çapında mümkün olduğunca çok satış yapın ve kârlılık konusunda endişeyi sonraya bırakın. Bu zihniyet, Nisan ayında Netflix’in yılın ilk üç ayında kaydolduğundan daha fazla abone kaybettiğini ve on yıllık istikrarlı büyümeyi tersine çevirdiğini söylediğinde aniden değişti.

Yatırımcılar artık akışta eski moda kar görmek istiyor. Pazar günü kovulan Bay Chapek ve Disney’in mali işler müdürü Christine M. McCarthy, defalarca Disney+ yayın hizmetinin 2024 yılına kadar kârlı olacağına dair söz verdiler. Wall Street ve hatta bazı Disney yöneticileri şüphelerini sürdürdüler.

Rakip medya gruplarının çoğundan farklı olarak Disney, bir durgunluk yaşanmadığı sürece kâr ve büyüme için tema parkı işine güvenebilir. Ancak, kablo tedarikçilerinden artan ödemeler yoluyla istikrarlı büyümesiyle bu şirketler için uzun süredir güvenlik ağı olan kablolu televizyon, beklenenden daha hızlı bir oranda ölüyor.


TV Akışını Yönetme Yarışı

  • Şaşırtıcı Bir Sarsıntı:Disney’in akış bölümünde 1,5 milyar dolarlık zarar bildirdiğini içeren feci bir kazanç duyurusunun ardından şirket, Bob Chapek’i CEO olarak görevden aldı ve Robert A. Iger’in geri döneceğini duyurdu.
  • Netflix’in Geri Tepmesi:Akış devi, üçüncü çeyrekte 2,4 milyondan fazla abone eklediğini ve yatırımcılar arasında tedirginliğe yol açan bir dizi müşteri kaybı yaşadığını söyledi.
  • Daha Ucuz İsim Seçeneği :Netflix, daha da fazla müşteri çekmek için yakında abonelere izledikleri her saat içerik başına dört ila beş dakikalık reklam gösterecek olan 6,99 ABD Doları tutarında reklam destekli bir abonelik sunacak.
Bütün bunlar Bay Iger’i çok zor durumda bırakıyor.

LightShed Partners araştırma firmasının kurucusu Richard Greenfield Salı günü bir müşteri notunda iki meslektaşıyla birlikte, “Manzara maddi olarak değiştiği için, ayrılmadan önce çizdiği yolda öylece devam edemez,” diye yazdı.


Disney yorum yapmaktan kaçındı.

Pazar günü CEO’luk görevinden alınan Bob Chapek, Eylül ayında bir Disney etkinliğinde sanatçıları selamlarken. Kredi… The New York Times için Alex Welsh

Bay Chapek, kısmen, Bayan McCarthy de dahil olmak üzere şirketteki üst düzey liderlerin, onun Disney’e sorunlarının üstesinden gelebileceğine artık inanmadıklarını yönetim kuruluna bildirmeleri nedeniyle meşhur şato kulesinden atıldı. Bu zorluklar akışla başlar, ancak belki de çoğu yabancının düşündüğünden çok daha büyüktür.

Ve problemlerin hepsi Bay Chapek’in ayaklarına bırakılamaz.

Yoğun odaklanılması gereken alanlardan biri, Bay Iger ve diğerlerinin Disney’in kalbi olarak tanımladıkları animasyondur – tema parkı cazibe merkezleri ve tüketici ürünleri dahil olmak üzere diğer her şeye güç veren içerik. Pixar’ın son filmi “Lightyear”, gişe rekorları kıran “Toy Story” serisiyle bağlantılı olmasına rağmen sinemalarda bomba gibi patladı.

Çarşamba günü, ayrı bir bölüm olan Walt Disney Animation Studios, uzaylı bir gezegende ölen ekinlere bir çözüm bulmakla görevli bir çiftçiyi konu alan “Strange World”ü yayınlayacak. “Strange World”ün Amerika Birleşik Devletleri’ndeki beş günlük Şükran Günü tatilinde yaklaşık 35 milyon dolar hasılat elde etmesi bekleniyor, bu, yapımı 180 milyon dolara ve piyasaya on milyonlara mal olan bir sinema için korkunç bir sonuç.

Özellikle, bunlar, işyerinde istenmeyen dokunmalarla ilgili şikayetler üzerine 2018’de Disney’den istifa eden Pixar’ın kurucusu John Lasseter’in yaratıcı katkısı olmadan Disney montaj hattından çıkan ilk animasyon filmleri arasında yer alıyor.

Disney’in şu anki akış stratejisi birçok yönden Bay Iger tarafından belirlendi: Disney bir değil, iki değil üç akış hizmeti oluşturacaktı. Disney+, “Yıldız Savaşları”, “Yenilmezler” ve “Simpsonlar” gibi Disney serilerinin ailelerini ve temel hayranlarını hedef alacaktı. Hulu, daha geniş eğlence tekliflerine ve daha riskli programlamaya odaklanacaktı. ESPN + canlı spor yayınlayacaktı.

Bay Iger ve yönetici ekibi, bu planla devam edip etmeyeceğine veya vites değiştirip değiştirmeyeceğine karar vermek zorunda kalacak.

“Disney+, Hulu ve ESPN+’yı birleştiren tek bir ‘her şey’ Disney hizmetine sahip bir dünya mı tasavvur ediyorlar?” Bay Greenfield ve meslektaşları sordu.


ESPN ve Disney’in daha geniş kablo ağları portföyü (Disney Channel, FX, Freeform, National Geographic, Disney Junior) başka bir karmaşık sorunu gündeme getiriyor. Daha fazla insan kablo bağlantılarını iptal ediyor, bu da Disney gibi kablolu ağları programlayan şirketler için taşıma ücretlerinin ve reklam gelirlerinin düşmesine neden oluyor. Ancak maliyetler artmaya devam ediyor, özellikle de Amazon ve Apple gibi yeni teklif verenlerin mücadeleye katılmasıyla spor TV hakları çılgınlığına kapılan ESPN’de.

Önde gelen bir medya analisti olan Michael Nathanson Pazartesi günü müşterilerine, “ESPN’de, bu yeni zamanlara daha ustaca uyum sağlamak için yaklaşan tüm spor haklarının gözden geçirilmesini içermesi gereken, derin bir maliyet kesintisi bekliyoruz” dedi. Örneğin ESPN, Ulusal Basketbol Birliği hakları paketinin yenilenmesi için müzakerelere çıkmalı mı? Bay Greenfield’e göre, şu anda onlar için yılda yaklaşık 1,3 milyar dolar ödüyor.

Disney’in Florida ve California’daki tema parkları, uzun süre kapalı kaldıklarında pandemiden güzel bir şekilde geri döndüler. Bay Chapek, genel müdürlüğe yükselmeden önce yönettiği tema parkı bölümünün bilgili bir operatörü olarak geniş çapta itibar kazandı.

Analistler, yukarıdaki Disneyland gibi tema parklarının pandemiden toparlanmasına yardımcı olan fiyat artışlarının sürdürülebilir olmayabileceğinden endişe ediyor. Kredi… The New York Times için Alex Welsh

Ancak parkların da sorunları var. Bay Chapek ve ekibi, Disney+ ve diğer akış girişimlerindeki harcamaları dengelemek için giriş, yiyecek, alışveriş, otopark, otel odaları ve hat kısaltma avantajları için fiyat artışlarına büyük ölçüde eğildi. Analistler, ABD ekonomisi kötüleşmeye devam ederse, fiyat artışlarının art arda olumsuz haberlere yol açtığını ve bunun sürdürülebilir olmayacağından endişe ediyor.

2016 yılında kuruluşu Bay Iger’in imza başarılarından biri olan Shanghai Disneyland, koronavirüsün yayılmasını kontrol etmeye çalışan Çinli yetkililer tarafından açılıp kapandı ve açılıp kapandı. Hong Kong Disneyland da mücadele etti. Disney’in Çin’deki karmaşık operasyonları, Çin ve Amerikan hükümetleri arasındaki soğuk ilişkidir.

Fazlası var. Bay Iger’in ilgilenmesi gereken konular arasında, Disney’de büyük bir hissesi olan ve operasyonel bir değişikliğin parçası olarak yönetim kurulu koltuğu için zorlamayı planlayan Nelson Peltz liderliğindeki aktivist bir koruma fonu olan Trian da yer alıyor. Hollywood, önde gelen işçi sendikalarıyla sert sözleşme müzakerelerine doğru gidiyor ve çoğu stüdyo, Amerika Yazarlar Birliği’nin bir bahar grevinin muhtemel olduğuna inanıyor.


Ve Disney’in yönetim kurulunun Pazar günü Bay Iger’in yetkisinin bir parçası olduğunu ve iki yıl sonra sözleşmesinin sona erdiğini söylediği başka bir halefi belirlemek ve yetiştirmek gibi o kadar da küçük bir mesele yok.

Bay Iger, Pazar gecesi Disney’in 190.000 çalışanına gönderdiği bir e-postada, “bu zamanlar kesinlikle oldukça zorlu olmaya devam ediyor” olsa da, ileride olacaklar hakkında iyimser bir tavır sergiledi.

“Ben bir iyimserim,” diye yazdı, “ve Disney’de geçirdiğim yıllardan bir şey öğrendiysem, o da belirsizlik karşısında bile – belki de özellikle belirsizlik karşısında – çalışanlarımız ve oyuncu kadromuz imkansızı başarıyor. ”

Wall Street, en azından başlangıçta, ertesi sabah Disney hisselerini yüzde 10 artırmayı kabul etmiş görünüyordu.

O zamandan beri, Bay Iger’in Disney’deki ikinci görevinin zorluğu azalmaya başladı. O zamandan beri hisseler yüzde 4 düştü.
 
Üst