Elektrikli Otomobillerin Türkiye İçin Dehşetli Bedeli

bencede

New member
Otomobil kesimi bir müddetdir elektrik dönüşümünü benimsemiş durumda. Bugün dala yeni yeni girmeyi çalışan firmalar da Ford, Volkswagen ve BMW üzere oyun kurucular da elektrik motorlu otomobil üretimi yapıyorlar ve geleceklerini bu dönüşüm üzerine planlıyorlar. Üstelik yavaş yavaş içten yanmalı motorlu araçların da sonu geliyor. Tüm bunlar yaşanırken dünyayı bekleyen büyük bir tehlike var. O denli ki elektrikli arabaların yaygınlaşması, otomotiv dalında çalışan milyonlarca kişinin işinden bulunmasına yol açabilir. Pekala niye?

Aslına bakacak olursak elektrikli arabalar, teknik manada çok sıradan bir yapıya sahipler. Bu bağlamda; içten yanmalı motorlu otomobillerle kıyaslandıklarında, motorları da öteki güç aktarma organları da oldukça daha kolay bir biçimde imal ediliyor. Ayrıyeten elektrikli arabalarda, içten yanmalı otomobillerdeki bir fazlaca aksama muhtaçlık duyulmuyor. İşte bu durum, otomotiv kesiminde çalışan krizi yaşanabileceğini düşündürüyor.

Volkswagen ve Ford’a nazaran elektrikli otomobil için harcanan emek, içten yanmalı otomobilden yüzde 30 düşük


Volkswagen ve Ford tarafınca yapılan tahlillere nazaran elektrikli araba için harcanan emek, içten yanmalı motora sahip arabalar için harcanan emekten yüzde 30 daha düşük. Bir danışmanlık şirketi olan AlixPartners tarafınca yapılan araştırmaya göre ise elektrik motoru ve batarya üretmek, içten yanmalı motor ve şanzıman üretimi yapmaktan yüzde 40 daha az personellik gerektiriyor. İşte bu sayılar, elektrik ihtilali tamamlandıktan daha sonra içten yanmalı motorlar için çalışan bireylere gereksinim kalmayacağı manasına geliyor. Şayet bu iddialar gerçek olursa, daldaki her 10 bireyden 3-4’üne muhtaçlık kalmamış olacak.

Avrupa’da 630 bin kişi işinden olabilir!


Yapılan bir araştırmaya bakılırsa elektrikli arabalar bu süratle yayılmaya devam ederse, Avrupa’da 2030’a kadar 630 bin kişi işinden olacak. Zira içten yanmalı motorlar için çalışan şahıslara gereksinim kalmayacak. Lakin işin bir de tam karşıtı boyutu var. Örneğin elektrikli otomobiller için yeni motor ve batarya teknolojileri için 580 bin bireye ihtiyaç duyulacak. İşin dikkat çeken tarafı, halihazırda çalışan bireylerin ilerleyen senelerda niteliklerini değiştirmemeleri halinde dalda iş bulamayacak olması. O denli ki bugün içten yanmalı motorlar için çalışan en güzel mühendisler, elektrikli otomobil konusunda kâfi bilgi sahibi değiller.

Türkiye, otomotiv bölümünün kıymetli olduğu ülkelerin başında geliyor. Daha evvelki senelerda yapılan araştırmalara göre otomotiv dalı, Türkiye’deki istihdamın en az yüzde 5,5’ini oluşturuyor. Otomotiv bölümünün direkt ve dolaylı olarak sanayi ortasındaki hissesi ise yüzde 15 düzeylerinde. Şayet analistlerin iddiaları yanlışsız çıkarsa, şu hesabı yapabiliriz: TÜİK’in Haziran 2022 datalarına bakılırsa yaklaşık 5 milyon kişi, sanayi kesiminde çalışıyor. Bunların yüzde 15’i, yani 750 bini otomotiv bölümünde yer alıyor. Volkswagen ve Ford’un varsayımı tutarsa; önümüzdeki 10 yıl ortasında Türkiye’de en az 225 bin kişi işsiz kalabilir
 
Üst