Borcunu alamayan ne yapmalı ?

Emirhan

New member
Borcunu Alamayan Ne Yapmalı? Kredi Kartı Yeri, Dükkan Sahibinin Yeri, Ama Bizi Ne Yapar?

Giriş: Borç Almak, Borç Vermek ve Borç İstemek…

Herkese merhaba! Bugün biraz derin, ama bir o kadar da eğlenceli bir konuya değineceğiz: Borcunu alamayan ne yapmalı? Biliyorum, "Ah, ben de bir süre önce bu durumu yaşadım!" diyenler var. Evet, borç istemek kolay, ama almak… Eee, o da biraz zor. Hem de o kadar zor ki, bazen borç alamadığımızda, kişiyle dostluğumuzu bile sorgulamaya başlıyoruz. Çünkü siz de kabul edin, o borç alınan paralarla sadece yaşamış bir yıl değil, bazen bir ömür boyu ilişkiler bozuluyor. Ancak! Elimizde her zaman mükemmel çözüm önerileri var (tamam, biraz mizahi ama işe yarar öneriler). Hadi bakalım, borcunu alamayan dostlarım, birlikte bir çözüm bulalım!

Erkekler Ne Düşünür? Strateji, Strateji, Strateji!

Erkekler, borç meselesini çözmek için direkt stratejik düşünmeye başlarlar. Kimi zaman borç verenin bir an önce parayı iade etmesini sağlamak için bir iş planı bile oluşturabilirler. “Aman bir şekilde geri alalım, sonra tatildeyken cebimde para olmasın!” diyerek önce bir plan yaparlar, sonra o planı hayata geçirmek için farklı yollar ararlar. Tabii ki, bu sürecin bir adımında, bir eski dostunuza dükkanınızdaki “kampanyaları” anlatabilirsiniz, tabii parayı hemen almak yerine “sen de bir işe yarar mısın?” diye de sormayı ihmal etmeyin!

Eğer erkekler borç alacaksa ve bir şekilde alamıyorsa, genellikle soğukkanlılıklarını kaybetmeden, adım adım çözüm üreteceklerdir. Bu çözüm, genellikle “Bunu sana hatırlatmayı unuttum, ne oldu o para?” demek gibi direkt bir yaklaşımı içerir. Sonuçta, erkekler için mesele genelde çözüm bulmaktır. Yani, "Cebinde paran var mı?" sorusu bazen bile strateji olabilir.

Kadınlar Ne Düşünür? Empati ve İlişki Ön Planda!

Kadınlar borç meselesini bir ilişkiler durumu olarak görürler. “Eğer borcunu ödemiyorsa, acaba benimle sorun mu var?” diye düşünen kadınlar, bazen “Bu borcu almak, duygusal bir yük olacaksa, almak istemem” diyerek işi başka bir yere çekebilirler. Kadınlar, borç alırken bile o kişiyi üzmek istemezler. “Neyse, hiç sorun değil, önemli olan bizim dostluğumuz” diyerek borcu unutup, kişiye tekrar şans verirler. Tabii, ödemeyi unutmadıklarını da belirteceklerdir ama empatiyi hep ön planda tutarak bu süreci yönetirler.

Kadınlar, karşılarındaki kişinin zor durumda olduğunu düşündüklerinde, borç alma konusunu “empati” çerçevesinde de ele alabilirler. Bu borç verilmediği sürece, kadının bir çözüm önerisi arayışı pek olmasa da, erkeğin aksine, genellikle “bu işin arkasında başka bir şeyler mi var?” sorusuna odaklanırlar.

Borcunu Alamayan Ne Yapmalı? Adım Adım Eğlenceli Çözümler

Şimdi, borcunu alamayan kişi ne yapmalı? Hepimizin başına gelir, değil mi? Para bir şekilde verildi ama bir türlü geri alınamadı. Panik yapmayın! Bu durumu eğlenceli ve yaratıcı bir şekilde ele alalım:

1. İlk Adım: Zamanlayıcıyı Başlat!

Bazen borç veren kişinin “unutmuş” olma ihtimalini göz ardı etmemek gerekir. Borcu aldığınız kişinin ruh halini, kafasını meşgul eden şeyleri anlamak önemli. Bir arkadaşınızı hatırlatıcı notlar veya ufak jestlerle hatırlatmak, bazen durumu daha da hafifletebilir. Tabii bunu yaparken, asla tehdit etmeden, “Yalnızca hatırlatmak istedim, şu an ödeyebilecek durumda mısın?” şeklinde olabilirsiniz.

2. İkinci Adım: Gülümseyin, Ama Ciddi Olun!

Çoğu zaman borç istemek, gülerek yapılabilir. Sadece “Beni unutma” ya da “Para lazım!” yerine, esprili bir dille borç talep etmek, ortamı yumuşatabilir. Bir arkadaşınıza “Borcumu sana hatırlatırken, ne olur ağlama, daha fazla sana para veremem!” diyebilirsiniz. Bu tür esprili yaklaşımlar, karşınızdaki kişiyi rahatlatırken, borç konusunda da daha net bir mesaj verebilir.

3. Üçüncü Adım: Kendi Kendinizi Ödüllendirin!

Borcunuzu alamadığınız zaman, biraz moral ihtiyacı duyabilirsiniz. Kendinize bir ödül verin! Özellikle iş yerinde veya arkadaş gruplarınızda “Para geri gelmedi ama bunu bir pizza ile kutlayalım!” gibi küçük zaferler yaratabilirsiniz. Borcunuzu alamadığınızda, kendinizi bir ödüllendirme yoluna gitmek, ruh halinizi yükseltebilir. Çözüm olarak “gülmek” her zaman en iyi tercihtir.

4. Dördüncü Adım: “Dostum, Zamanı Geldi!”

Bazen direkt yaklaşmak gerekir. Ve bu noktada da bazı stratejiler devreye girer: “Beni son 3 aydır aramadın ama borcunu konuşmaya geldi mi? Evet, o zaman!” Bu sayede, durumu hem şaka yollu hem de biraz daha ciddi şekilde ortaya koyabilirsiniz.

Tartışma Başlasın: Borcunu Alamayanlara Ne Tavsiye Ediyorsunuz?

Hadi bakalım forumdaşlar, borç vermek, almak ve geri almak üzerine sohbeti başlatalım! Sizce borç almak nasıl bir sanat? İnsanın psikolojisini nasıl etkiler? Geri almak mı daha zor, yoksa vermek mi? Biraz esprili, biraz ciddiyetle bu durumu nasıl çözüyorsunuz? Borçları almak için en komik taktikleriniz nedir?