Aselsan hisse helal mi ?

Emre

New member
Aselsan Hissesi Helal mi? Meraklı Bir Forum Üyesinden Samimi Bir Analiz

Arkadaşlar merhaba,

Geçen gün arkadaş ortamında “borsa yatırımı” üzerine uzun bir sohbet açıldı. Konu döndü dolaştı, Türkiye’nin en büyük savunma sanayi şirketlerinden biri olan Aselsan hisselerine geldi. İçimizden biri “Aselsan hisse helal mi?” diye sordu. İşte o anda fark ettim ki, bu sadece bir yatırım sorusu değil, aynı zamanda dini, etik, ekonomik ve hatta sosyal bir tartışma konusu. Burada sizinle hem tarihsel kökenlere hem de günümüzdeki yansımalarına değinmek, farklı bakış açılarını paylaşmak istedim.

Tarihsel Kökenler: Faiz, Helallik ve Yatırım

İslam ekonomisinde yatırımın helal olup olmadığı büyük ölçüde faiz (riba) ve haram sektörlere yatırım konusuyla ilişkili. Tarih boyunca İslam alimleri, ticaretin ve sermaye yatırımlarının meşru olduğunu, ancak faiz ve topluma zarar veren faaliyetlere destek vermenin caiz olmadığını vurgulamışlardır.

Aselsan özelinde mesele şu noktada düğümleniyor: Şirketin faaliyet alanı savunma sanayii. Yani silah, mühimmat, askeri teknolojiler üretiyor. İslam hukukunda silah üretimi “kime satıldığına, hangi amaçla kullanıldığına” göre farklı yorumlanabiliyor. Eğer üretim ülkeyi savunmak içinse “meşru”, ancak saldırganlık veya masumları hedef almak içinse “sorgulanabilir” hale geliyor. Bu tarihsel tartışma, bugün yatırım kararlarına da yön veriyor.

Günümüzde Aselsan ve Helal Yatırım Algısı

Aselsan, Türkiye’nin en büyük teknoloji şirketlerinden biri ve Borsa İstanbul’da işlem görüyor. Şirketin gelirlerinin önemli kısmı savunma projelerinden geliyor. Günümüzde helal yatırım danışmanlığı yapan kurumlar, bir hisseyi değerlendirirken şu kriterlere bakıyor:

1. Faiz Geliri Oranı: Şirketin nakitlerini bankalarda faizli mevduatta tutup tutmadığı.

2. Faaliyet Alanı: Kumar, içki, faiz, haram üretim var mı?

3. Borçlanma Oranı: Faizli borçların yüksek olup olmadığı.

Aselsan’ın bilançosu incelendiğinde, büyük kısmının teknoloji ve savunma odaklı olduğu görülüyor. Bu noktada tartışma “savunma sanayii yatırımı helal mi?” sorusunda yoğunlaşıyor.

Erkeklerin Stratejik Yaklaşımı

Erkek yatırımcıların çoğu bu meseleyi stratejik açıdan ele alıyor. “Şirket büyüyor mu? Yatırımın getirisi nasıl? İslami ölçülere göre büyük bir sakınca var mı?” Onlar için mesele çoğu zaman risk-getiri dengesi ile dini uyum arasında bir denge kurmak.

Mesela Ali’nin yaklaşımı şöyleydi: “Ben baktım, faiz gelirleri toplam gelirlerin çok küçük bir kısmını oluşturuyor. Ayrıca savunma sanayii sonuçta ülkenin güvenliği için. Benim için bu helal dairesinde kalıyor. O yüzden yatırım yaparım.”

Yani erkek bakış açısı genellikle pratik, sonuç odaklı ve stratejik oluyor.

Kadınların Empatik ve Topluluk Odaklı Yaklaşımı

Kadın yatırımcılar ise konuya daha farklı bir perspektiften bakabiliyor. Onlar sadece “bu helal mi değil mi?” sorusunu değil, aynı zamanda “bu yatırımın topluma etkisi nedir?” sorusunu da ön plana çıkarıyor.

Mesela Zeynep’in yorumu: “Silah ve savaş teknolojilerine yatırım yapmak beni rahatsız ediyor. Evet, ülkenin güvenliği önemli ama bu aynı zamanda başka toplumlarda acılara da yol açabilir. Benim için helallikten öte vicdani bir mesele.”

Kadın bakış açısı, empati ve toplumsal etkiler üzerine odaklanıyor. Yani sadece fıkhi açıdan değil, etik ve duygusal açıdan da değerlendirme yapıyorlar.

Geleceğe Yönelik Olası Sonuçlar

Bu tartışmanın gelecekte daha da büyüyeceği kesin. Çünkü İslami finans ve helal yatırım sektörü hızla büyüyor. Dünya genelinde milyarlarca dolar değerinde fon, sadece helal kriterlere uygun şirketlere yatırım yapıyor.

Aselsan gibi savunma sanayi şirketlerinin helal yatırım listelerinde yer alıp almayacağı, aslında bu fonların kriterlerine bağlı olacak. Eğer savunma “meşru müdafaa” kapsamında görülürse, bu şirketler helal kabul edilecek. Ama eğer “savaş ekonomisine katkı” olarak yorumlanırsa, haram kategorisine düşebilir.

Konuyu Başka Alanlarla Bağdaştırmak

Bu mesele sadece Aselsan özelinde değil, genel olarak etik yatırım tartışmalarına da ışık tutuyor. Tütün, alkol, kumar gibi sektörlerin haram olduğu net. Ama savunma, teknoloji, enerji gibi gri alanlar daha çok tartışmaya yol açıyor.

Buradan hareketle şunu sorabiliriz:

- Bir yatırımın helal olup olmadığını sadece dini ölçülere göre mi değerlendirmeliyiz?

- Yoksa etik, vicdani ve toplumsal etkilerini de hesaba katmalı mıyız?

- Helal fonlar bu konuda nasıl bir standart oluşturmalı?

Forum İçin Tartışma Soruları

1. Sizce savunma sanayii yatırımları helal mi, haram mı?

2. Erkeklerin stratejik ve sonuç odaklı yaklaşımı mı, yoksa kadınların empatik ve topluluk odaklı yaklaşımı mı daha ikna edici?

3. Helal yatırım kriterleri sadece faiz ve borç oranlarıyla mı sınırlı olmalı, yoksa üretim alanının toplumsal etkisi de göz önünde bulundurulmalı mı?

4. Aselsan özelinde yatırım yapmayı düşünen var mı, düşünceniz hangi kriterlere dayanıyor?

Sonuç: Sadece Finansal Değil, Etik Bir Soru

“Aselsan hissesi helal mi?” sorusu, basit bir yatırım tercihi olmaktan öteye geçiyor. Bir yandan İslam hukukunun tarihsel çizgisi, bir yandan günümüzdeki ekonomik ihtiyaçlar, diğer yandan da vicdani ve toplumsal etkiler bu soruya farklı yanıtlar verdiriyor.

Erkekler genellikle stratejik bakarken, kadınlar empatiyi ve toplumsal etkileri öne çıkarıyor. Bu iki bakış açısı birleştiğinde aslında daha kapsamlı ve sağlıklı bir değerlendirme ortaya çıkıyor.

Peki siz ne düşünüyorsunuz? Aselsan gibi bir savunma sanayi devine yatırım yapmak, sizin gözünüzde helal mi, yoksa gri bir alan mı?