Almanya'da insanlar giderek daha uzun süre emekli maaşı alıyor

Beykozlu

New member
Almanya'da insanlar emekli maaşlarını giderek daha uzun süre alıyor. Bu, Alman Federal Emeklilik Sigortası'nın RedaktionsNetzwerk Deutschland'ın (RND) kullanımına sunduğu yeni rakamlarda da görülüyor. 2003 yılında ortalama emeklilik süresi 16,8 yıl iken, 2023 yılında ortalama 20,5 yıl oldu.


Devamını oku sonra Reklamcılık


Devamını oku sonra Reklamcılık


Erkekler için yardım alma süresi bu dönemde daha keskin bir şekilde arttı: 14,3 yıldan 18,8 yıla. Kadınlarda ise bu süre 19,3'ten 22,1'e çıktı. Emeklilik sigortasına göre bunun temel nedeni daha uzun yaşam beklentisidir.

Emeklilik katkı payları 20 yıldır sabit kaldı


Ancak emeklilik sigortası katkı payı oranı sabit kaldı. 2003 yılında işveren ve çalışanların yarısını ödediği emeklilik katkı payı yüzde 19,5'ti. Bugün emekli maaşı katkısı yüzde 18,6. Emeklilik sigortasına göre bunun bir nedeni zorunlu sigortaya tabi işlerin sayısının artmasıdır. Buna ek olarak, sürdürülebilirlik faktörünün emeklilik düzenlemelerini azalttığı belirtildi. Demografik gelişmeler nedeniyle emeklilerin sayısı prim yatıranların sayısına göre artarsa, emeklilik düzenlemesi daha küçük olacaktır. Ancak ikinci emeklilik paketiyle sürdürülebilirlik unsuru ortadan kalkacak.


Devamını oku sonra Reklamcılık


Devamını oku sonra Reklamcılık




Sermaye Radarı


Hükümet bölgesinden RND bülteni. Her Salı, Perşembe ve Cumartesi.


Bebek patlaması kuşağının işgücü piyasasından çekilmesi nedeniyle emeklilik sistemi baskı altında. Ancak Emeklilik Sigortası Federal Temsilciler Meclisi Başkanı Uwe Hildebrandt, ekonomik durumun iyi kalması halinde gelecek konusunda iyimser. Hildebrandt, RND'ye demografik değişimin devam edeceğini “ancak deneyimler düzenlemelerin mümkün olduğunu gösteriyor” dedi. “Sürekli olumlu gelişmenin temeli, iyi ekonomik gelişme ve güçlü bir işgücü piyasasıdır.”

Emeklilik yaşı da arttı. Yeni rakamların da gösterdiği gibi, 2003 yılında kadın ve erkeklerin yaşlılık maaşı almaya başlama süresi 62,9 yıl iken, 2023 yılında bu süre her ikisi için de 64,4 yıla çıkacak. Bu durum, yaş sınırlarının artması ve normal emeklilik yaşına gelmeden başvurulabilecek iki tür erken emekliliğin süresinin dolması ile açıklanabilir.

Salı günü, Alman Federal Emeklilik Sigortası Federal Temsilciler Meclisi Münih'te yapılacak. Özyönetim organı, sigortalıların temsilcilerinden ve 16 emeklilik sigortası sağlayıcısının işveren temsilcilerinden oluşur.
 
Üst