Otomatik Fren Sistemleri Sahiden İşe Yarıyor mu?

bencede

New member
Ülkemizde 2022 yılının başından ağustos ayına kadar tam 313.618 trafik kazası yaşandı. Ne yazık ki bu kazaların 1.469 adedinde kazazede olay yerine ömürlerini yitirdi. Natürel ki dünya çapında bu sayılar milyonlara kadar yükseliyor.

Durum bu biçimde olunca otomotiv dalı daima olarak kazaları ve kazalardaki can kayıplarını önlemek için yeni teknikler uygulamaya çalışıyor. Bu formüllerden en epeyce umut vereniyse yeni üretilen araçlarda çoğunlukla kullanılan “Otomatik Acil Durum Fren Sistemi”. Bu sistem, acil durum anında yapay zekanın öndeki araca nazaran hareket yaparak aracın otomatik fren yapmasını sağlıyor.

ABD’li uzmanlara bakılırsa bu sistem yalnızca bir reklam stratejisi


Amerika Araba Derneği yetkilileri otomatik fren sistemini test etmek için 4 adet 2022 model arabası teste soktu. Baş başa çarpışma testlerinden araçlar muvaffakiyetle geçerken yandan çarpma testlerinde araçların tamamı %100 başarısız oldu. Yandan çarpma testlerinde araçlar kaza ihtimali için sürücüyü uyardığı biçimde fren yapmayarak ya da hayli geç fren yaparak kazanın gerçekleşmesine engel olamadı.

Arkadan yapılan çarpışma testlerinde ise öndeki aracı yakından takip eden araçların ani fren durumlarında kazayı engelleyip engelleyemediği denetim edildi. 48 km/s süratle giderken araçlar %85 oranında kazayı engellemeyi başardı. Lakin 60 km/s süratle giderken araçların bu muvaffakiyet oranı %30’a kadar düştü.

Amerika Araba Derneği Lideri Greg Brannon, “Otomatik fren sistemi, yıllar evvel koyulan temel sonlar içerisinde başarılı olsa da gerçek hayattaki trafik suratlarına uygun testlerde sınıfta kaldı.” diyerek otomatik fren sisteminin yıllar ortasında gelişemediğini belirtti.

Derneğin başka üyeleri ise yaptıkları açıklamalarda otomatik fren sisteminin şu anda hayat kurtaracak bir özellikten çok markaların otomobilleri satabilmek için kullandıkları bir reklam stratejisi olduğunu söylemiş olduler.
 
Üst