Özgüvensiz çocuk nasıl davranmalı ?

axeklas

Global Mod
Global Mod
Özgüvensiz Çocuk Nasıl Davranmalı? Cevap: Çekinerek, Ama Olur Ki…

Selam forumdaşlar! Bugün biraz değişik bir konuya el atacağız: Özgüvensiz çocuk nasıl davranmalı? Çocukları anlamaya çalışan herkesin “Ah, çocuklar ne kadar naif!” dediği o anda, aslında bu konuda biraz daha derin düşünmemiz gerektiğini fark ettim. Peki, özgüvensiz bir çocuğun nasıl davranması gerektiğine dair bir rehber yazmaya ne dersiniz? Tabii ki bunu eğlenceli bir şekilde yapacağız, yoksa kimse okumaz! Hadi bakalım, başlıyoruz!

Özgüven, Şu Yaşamak İçin İhtiyacımız Olan Şey!

Özgüven, o küçük canlının büyük dünyasında bir tür sihirli anahtar gibi. Ama bu anahtarın kaybolması ve sonra bulunması biraz daha karmaşık bir süreç. Yani, özgüvensiz bir çocuk diyorsanız, bu çocuğun hayatı “Nasıl konuşurum? Ne zaman sesimi çıkarırım? Bu çocuklar benden daha mı akıllı?” gibi düşüncelerle doludur. Onun için “ben en iyisi evde kalayım, orada daha rahatım” düşüncesi çok yaygındır.

Evet, bir noktada bu durumda olan bir çocuğa "Olumlu düşün, rahatla, kendine güven!" demek, bir çiçeği suyla beslemek gibidir: Sonra mı? Su çiçeği beslerken bile biraz dikkatli olmanız gerekmez mi? Aynı şekilde, özgüvensiz bir çocuk için bu tür öneriler, bir büyücü tavsiyesi gibi havada kalabilir. O yüzden bu yazıda da biraz eğlenerek gerçekçi olacağız!

Erkekler Çözüm Odaklı, Kadınlar İse İlişki Odaklı… Bir Yerde Ortaklaşabilir Miyiz?

Erkekler genelde çözüm odaklıdır, değil mi? Yani, özgüvensiz bir çocuk için nasıl bir yaklaşım geliştirebiliriz? Erkeklerin bakış açısına göre, özgüvensiz çocuk şöyle davranmalı: "Hadi bakalım, çıkar o odadan, gel bakalım! Özgüven bu değil, biraz daha stratejik olmalısın. Şu an bu çocuğa nasıl basket atılır, onu düşünmelisin." İnanın, bu yaklaşım bazı anlarda işe yarayabilir. Ama özgüvensiz bir çocuğu “güçlü ol, hadi başarabilirsin” diye zorlamak yerine, onlara uygun bir strateji sunmak biraz daha uzun vadeli başarı getirebilir. Hangi durumda nasıl davranacaklarını anlamaları çok önemli.

Kadınlar ise daha empatik ve ilişki odaklıdır. Yani, özgüvensiz bir çocukla vakit geçirdiğinizde, ona önce “Nasıl hissediyorsun? Neler düşünüyorsun?” gibi sorularla yaklaşmak oldukça önemli. Bu, çocuğun iç dünyasına bir dokunuş yapar ve gerçekten neye ihtiyacı olduğunu anlamanızı sağlar. Çocuğa “Kendini güvende hissediyor musun?” demek, bazen "Hayır, benim kafamda dev bir kara kedi var, o yüzden çok korkuyorum" demekten daha anlamlı olabilir.

Erkekler “plan yapalım” derken, kadınlar “Hadi biraz daha sakinleşelim” diyebilir. Bu ikisi birleştiğinde, çocuk belki biraz daha rahatlar, belki bir strateji geliştirir ama aynı zamanda içsel bir huzur bulur. Hedefe giden yolda hem çözüm hem de ilişkiyi desteklemek gerek!

Özgüvensiz Çocukların Davranışları: Biraz Korku, Biraz Cesaret!

Şimdi, özgüvensiz bir çocuğun nasıl davranması gerektiğini biraz daha detaylandırmaya çalışalım. Düşünelim, özgüvensiz bir çocuk bir gün okula gitmek zorunda. "Ama ya sınıfta kimse benimle konuşmazsa?" diye düşünüyor. Bu noktada, bu çocuğa şunları öneririz:

1. “Çekingenliği Kucakla!” – Çekingenlik güzel bir şeydir, tabii dozunda. Bunu bir süper güç gibi düşünün. Bazen insan “Ben konuşmayayım, izleyeyim!” diyebilir. Bu, aslında bir strateji! Çünkü en iyi gözlemciler bazen sessiz kalanlardır. Evet, çocuğun içindeki sessiz kahramanı uyandırmamız gerek.

2. “Hata Yapmak, En İyi Öğrenme Yöntemidir!” – Hatalar da eğlencelidir! Evet, çocuğa “Hata yapmaktan korkma!” demek belki de en zor olanıdır, ama unutmayın, hatalar komik anlara yol açabilir. Mesela, çocuğun sınıfta yanlış cevap vermesi, herkesin güldüğü bir şaka konusu olabilir! Bu, ona sadece bir "hata yapma korkusu" değil, aynı zamanda başkalarına da "Herkes hata yapabilir!" mesajını verebilir.

3. “Yavaş Başla, Hızla Git!” – Evet, bazen başlamak en zor kısımdır. Çocuklar, bazen "Evet, ben bir şeyler yapmalıyım ama nasıl?" diye düşünürler. O yüzden çocuklarımıza "Başla, sonra nasıl gittiğini göreceğiz!" demek, özgüven kazanmanın en eğlenceli yolu olabilir. Gecikmiş kahramanlık, bazen en çok sevilen türüdür!

Peki, Ne Yapmalı? Çocuklar İçin Altın Kurallar!

Şimdi, özgüvensiz bir çocuğa nasıl yaklaşılır diye sorarsak, işte size birkaç altın kural:

1. Korkularını Komik Hale Getir! – Korku gerçek olabilir, ama bunu mizahi bir şekilde sunmak, çocukların kendilerine güvenmelerine yardımcı olabilir. Mesela, "Yoksa o dev örümcek seni korkutuyor mu? Belki onu bir şaka haline getirebiliriz!" gibi esprili yaklaşımlar, korkunun üstesinden gelmeye yardımcı olabilir.

2. Onları Dinle, Ama Kendi Sesini de Duyur! – Çocuklar bazen korkularını ifade etmekte zorlanabilirler. Bu noktada, empatik bir yaklaşım önemlidir, ancak çözüm üretmek de gereklidir. “Ne düşünüyorsun?” diyerek, çocuğun içsel dünyasını anlamak, ardından ona cesaret verici ve çözüm odaklı öneriler sunmak çok etkili olabilir.

3. Sürekli Pozitif Geri Bildirim Verin! – Çocuklar, küçük başarıları kutlamayı unutur. Her adımda “Aferin, harika bir iş çıkardın!” diyerek çocukları cesaretlendirin.

Sonuç: Hep Birlikte Güçlüyüz!

Şimdi forumdaşlar, özgüvensiz bir çocuğa nasıl yaklaşmak gerektiğini tartışalım! Şu soruyu soruyorum: Sizin en sevdiğiniz yöntem nedir? Çocuklar için çözüm önerilerinizi bizimle paylaşın! Belki de hepimiz, onları daha güvenli ve mutlu bir şekilde büyütmek için en yaratıcı yolları bulabiliriz!

Haydi bakalım, yorumlarda buluşalım!