Kültürel Taassup Nedir ?

Emre

New member
Kültürel Taassup Nedir?

Kültürel taassup, bir toplumun kendi kültürünü diğer kültürlere karşı üstün görmesi ve farklı kültürlere karşı hoşgörüsüz bir tutum sergilemesidir. Bu durum, bireylerin veya toplumların, kendi inanç, değer ve geleneklerini diğer kültürlerle karşılaştırarak bir "doğruluk" ya da "üstünlük" anlayışı oluşturmasıyla şekillenir. Kültürel taassup, toplumlar arasındaki anlayış ve hoşgörünün azalmasına yol açarak, genellikle ötekileştirme, ayrımcılık ve toplumsal çatışmalara neden olabilir.

Kültürel Taassubun Özellikleri Nelerdir?

Kültürel taassubun en belirgin özelliklerinden biri, diğer kültürlerin ve inanç sistemlerinin reddedilmesidir. Taassup, sadece kültürler arası farklara duyulan önyargıyı değil, aynı zamanda farklılıkların yok sayılmasını veya küçümsenmesini de kapsar. Bu durum, bireylerin düşünsel esneklikten uzaklaşmalarına ve genellikle dogmatik bir bakış açısına sahip olmalarına yol açar.

Kültürel taassubun temel özellikleri şunlar olabilir:

1. Hoşgörüsüzlük: Farklı kültürlere, inançlara veya yaşam biçimlerine karşı duyulan hoşgörüsüzlük, kültürel taassubun temelini oluşturur.

2. Ötekileştirme: "Biz" ve "onlar" arasındaki keskin çizgiler, kültürel taassubun belirgin bir özelliğidir. Kendi kültürünü üstün gören bireyler, diğerlerini dışlar veya küçümser.

3. Kapalı Fikir Yapısı: Kültürel taassuba sahip bireyler, kendi kültürlerinden farklı düşünme ve yeni fikirlerle karşılaşma konusunda genellikle direnç gösterir.

4. Toplumsal Çatışmalar: Kültürel taassup, özellikle farklı kültürlerin bir arada yaşadığı toplumlarda, toplumsal gerilimlere ve çatışmalara neden olabilir.

Kültürel Taassup ve Toplumsal Dinamikler

Kültürel taassup, toplumsal dinamiklere önemli bir etki yapar. Bir toplumda kültürel taassup yaygın olduğunda, bu durum eğitim, medya, din ve aile gibi çeşitli sosyal yapıları etkileyebilir. Özellikle eğitim sistemleri, bireylere farklı kültürlere karşı empati ve hoşgörü kazandırmak yerine, kendi kültürlerini mutlak doğru olarak kabul etmelerine neden olabilir.

Medya, kültürel taassubun yayılmasında önemli bir rol oynar. Gerçekleri çarpıtma veya farklı kültürleri stereotipik biçimde sunma, toplumun diğer kültürlere karşı olumsuz bir bakış açısı geliştirmesine yol açabilir. Ayrıca, sosyal medya platformları ve internet, farklı kültürlerin birbirine daha yakın olmasına olanak tanısa da, aynı zamanda "filter bubble" (filtre balonları) adı verilen bir durum yaratabilir. Bu durum, bireylerin yalnızca kendi görüşlerine yakın içeriklerle karşılaşmasına ve böylece farklı bakış açılarına kapalı kalmalarına neden olabilir.

Kültürel Taassup ve Eğitim

Eğitim, kültürel taassubun engellenmesi adına en önemli araçlardan biridir. Eğer eğitim sistemleri, kültürlerarası anlayış, hoşgörü ve empati üzerine odaklanırsa, bireylerin farklı kültürlere saygı göstermesi sağlanabilir. Ancak, eğitimdeki eksiklikler ve kültürel ayrımcılığa dayalı öğretim yöntemleri, kültürel taassubun pekişmesine yol açabilir. Çocuklara küçük yaşlardan itibaren farklılıkların bir zenginlik olduğu öğretilmelidir.

Kültürel Taassubun Sonuçları

Kültürel taassubun uzun vadede pek çok olumsuz sonucu olabilir:

1. Toplumsal Ayrımcılık: Kültürel taassup, toplumda ayrımcılığa yol açar. Bu, farklı kültürlerden gelen insanların dışlanması ve toplumsal eşitsizliğin derinleşmesi anlamına gelir.

2. Şiddet ve Çatışmalar: Kültürel taassub, özellikle etnik veya dini farklılıkların olduğu bölgelerde şiddet olaylarına, savaşlara veya iç çatışmalara yol açabilir.

3. Empati Eksikliği: Kendi kültürünü mutlak doğru olarak kabul eden bireyler, diğer kültürlerden gelen insanları anlamakta ve empati yapmakta zorlanabilirler. Bu durum, toplumsal huzursuzluklara ve yalnızlığa yol açabilir.

4. Kültürel Yalıtılma: Taassup, bireyleri kültürel çeşitlilikten uzaklaştırabilir ve yalnızca bir kültürün hâkim olduğu bir toplum yaratılmasına neden olabilir. Bu, toplumsal gelişimi engelleyebilir.

Kültürel Taassubun Örnekleri

Kültürel taassubun farklı örnekleri vardır. İşte bunlardan bazıları:

1. Dinî Taassup: Bir toplumun, diğer inanç sistemlerine karşı hoşgörüsüz yaklaşması, dinî taassubun en belirgin örneklerinden biridir. Diğer dinlere sahip bireylere karşı önyargılar, toplumsal çatışmalara neden olabilir.

2. Etnik Taassup: Bir etnik grubun, diğer etnik grupları küçümsemesi veya dışlaması, etnik taassubun örneğidir. Bu tür önyargılar, toplumsal barışın bozulmasına yol açabilir.

3. Cinsiyetçilik ve Kadın Düşmanlığı: Kadınların, toplumun belirli bir kültürel bakış açısına göre daha düşük statüye sahip olduğu inancı, kültürel taassubun cinsiyetçi bir boyutudur.

4. Irkçılık: Irkçı düşünceler ve uygulamalar, kültürel taassubun toplumsal düzeydeki en tehlikeli ve yıkıcı formlarından biridir.

Kültürel Taassubu Aşmak İçin Ne Yapılabilir?

Kültürel taassubu aşmak, toplumsal bir sorumluluktur. İşte bu konuda atılabilecek bazı adımlar:

1. Eğitim: Farklı kültürleri tanımak ve hoşgörü kültürünü benimsemek, kültürel taassubu aşmanın en etkili yollarından biridir. Okullarda ve üniversitelerde kültürlerarası eğitimlerin yaygınlaştırılması gerekmektedir.

2. Medyanın Rolü: Medyanın sorumlu bir şekilde yayın yapması ve farklı kültürleri doğru bir biçimde tanıtması önemlidir. Medya, toplumsal önyargıların kırılmasında önemli bir araç olabilir.

3. Diyalog ve İletişim: Farklı kültürlerden gelen bireylerle diyalog kurmak ve empati yapmak, kültürel taassubun aşılmasında önemli bir adımdır. İnsanlar, birbirlerini anlamadıkları sürece bu önyargılar sürer.

4. Toplumsal Farkındalık: Toplumda kültürel çeşitliliğin zenginlik olduğu konusunda bir farkındalık yaratılmalıdır. Kültürel farklılıkları kutlamak ve hoşgörüyü yaymak, toplumsal barışa katkı sağlayabilir.

Sonuç

Kültürel taassup, toplumların gelişmesini engelleyen önemli bir engel teşkil eder. Bireyler ve toplumlar, kültürel çeşitliliği kabul ederek, hoşgörü ve anlayışı ön plana çıkararak daha barışçıl ve uyumlu bir dünya yaratabilirler. Kültürel taassubu aşmak, sadece toplumsal barışa katkı sağlamakla kalmaz, aynı zamanda her bireyin kendini özgürce ifade edebileceği bir toplum yaratılmasına olanak tanır.