700 watt'lık mobil priz: Testte 196 Euro karşılığında Powerstation Pegiant Mitos Y700

Adanali

Member
Uzun ömürlü LiFePO4 piller ve 230 V soket dahil çok sayıda bağlantı seçeneği sayesinde elektrik santralleri, teknik cihazlara elektrik şebekesinden uzakta güç sağlanmasına olanak tanır. Bu nedenle mobil güç depolama üniteleri yalnızca eğlence amaçlı değil, aynı zamanda iş veya acil durum güç kaynağı olarak da uygundur. Cihazlar prizden, 12 V çakmaktan veya güneş paneli kullanılarak şarj edilebilmektedir. Küçük güneş enerjisi jeneratörleri böylece mümkün olan en yüksek esnekliği sağlar ve gerektiğinde bağımsız olarak da çalışabilir.




Güç depolama ünitesinin ne kadar güçlü ve dayanıklı olması gerektiği kullanım senaryosuna bağlıdır. Cihazların maksimum 3600 watt'a kadar çıkış sağlaması gerekiyorsa, bu yalnızca yeterince büyük bir pil ile birlikte anlamlı olur. Ancak bu, hareketliliğin pahasına gerçekleşir ve güçlü modeller kolaylıkla 35 kg veya daha fazla ağırlığa sahip olabilir. Hareket halindeyken güç istasyonuyla çalışıyorsanız ancak güç depolama ünitesini arabanızda taşımazsanız kapasite ve performans açısından taviz vermek zorunda kalacaksınız. Bu tür modellerden biri de yaklaşık 196 Euro'luk fiyatıyla Pegiant Mitos Y700'dür (kupon: BGTSPY700) Banggood'dan.





Testten öne çıkanlar:





Mitos Y700, kompakt boyutlarına ve işlevsel bir güvenlik kapatmasına rağmen doğrulanmış 700 watt'lık maksimum güce ek olarak daha fazlasını da sunuyor:




  • 5 yıl üretici garantisi
  • uzun ömürlü LiFePO4 piller
  • UPS işlevi
  • kompakt boyut
  • şık tasarım (Reddot 2024 ödülüne layık görüldü)
  • pratik taşıma askısı
  • kısa yükleme süresi
  • 100 watt'a kadar USB-C
  • kısa şarj süresi (70 dakikanın biraz altında şarj olur)









Cebindeki parayla ne kadar alabilirsin?





Mitos Y700, 25,5 x 17 x 18 cm boyutlarıyla kompakttır ve 6 kg'ın biraz altında ağırlığıyla nispeten hareketlidir. Omuz askısı sayesinde taşıma sırasında elleriniz bile serbesttir. Taşıma kayışındaki küçük krom elemanların yer aldığı siyah ve gümüş renkli plastik kasanın tasarımı başarılı. Bir yandan modern ve şık görünüyor, diğer yandan yukarıya doğru daralan şekli, mobil güç depolama birimleri yığınından öne çıkıyor.




Küçük durum ekranı, 230 volt Schuko soketi, üç adet 12 volt çıkış (2x yuvarlak fiş, bir çakmak), iki USB-A yuvası, bir USB-C bağlantı noktası, acil durum lambası ve güç düğmesi ön. Arka tarafta AC şarj kablosu için üç pinli bir soket, güneş panelini bağlamak için yuvarlak bir soket ve bir güç düğmesi dahil iki USB-C çıkışı bulunuyor.











Ekranda kalan kapasite yüzde olarak, tahmini kalan çalışma süresi ve giriş ve çıkış gücü en azından teoride gösterilir. Pratikte kalan çalışma süresi doğrudur ancak kapasite göstergesi için gösterilen değerler ve ölçülen güç gerçeklikten büyük ölçüde sapmaktadır. Bu çok yazık ve 50'den fazla bireysel testte böyle bir şeyle karşılaşmadık. Tamamen boşaltıp yeniden şarj etmek bile durumu iyileştirmedi. Kalan çalışma süresi dışında durum göstergesi bu nedenle kullanışsızdır. Daha sonra göreceğimiz gibi, elektrik santralinin gerçek işlevi ve verimliliği etkilenmeden kalır.




Teslimatta güç istasyonuna ek olarak talimatlar, bir güç kablosu ve çakmaktan şarj etmek için bir 12 V kablo bulunur. Ne yazık ki, klasik güneş panellerini bağlamak için MC4 adaptörüne yuvarlak fiş dahil değildir.





Mitos Y700 nasıl şarj edilir?





Mitos Y700, bir prize bağlanan güç kablosu, araçtaki 12 volt bağlantı veya güneş panelleri kullanılarak şarj edilebiliyor. Testte boş elektrik santralini 230 voltla şarj etmek 70 dakikanın biraz altında sürdü; bu da üreticinin spesifikasyonlarına uygun. 307 Wh kapasitesiyle bu bir rekor değil ama en azından günlük kullanıma uygun. İyi havalarda ve 200 watt'lık bir güneş paneli kullanıldığında şarj işlemi bir buçuk ile iki saat arasında sürüyor. En iyi mobil PV paneller listemizde en iyi mobil panelleri sunduk.












Mitos Y700 ne yapabilir?





Genel olarak, elektrik santrali 1400 watt'a kadar güç sağlıyor ancak bu, birkaç çıkışta yapılıyor. Saf sinüs dalgası çıkışı olduğundan, güç istasyonu aynı zamanda PC'ler veya 3D yazıcılar gibi hassas tüketiciler için de uygundur. 230 voltluk prizin maksimum sürekli çıkışı 700 watt'tır ve bunu testlerimiz sonrasında doğrulayabiliyoruz. Örneğin yüksek başlatma akımlarını absorbe etmek için 1000 Watt'a kadar kısa vadeli pikler mümkündür. Pratikte bu güvenilir bir şekilde çalışıyor ve yazıcımız başlatıldığında bile aşırı yük koruması devreye girmiyor – birkaç saniye boyunca buraya neredeyse 800 watt akmasına rağmen. İki veya üç saniyeden uzun süre 700 Watt'ı aşarsanız priz anında devre dışı bırakılır. Su ısıtıcısı, daire testere veya motorlu testere gibi güçlü elektronik cihazları test ederken aşırı yük koruması güvenilir bir şekilde çalışır. USB-C aracılığıyla 100 watt'a kadar güç, Macbook Pro'muzu ek bir güç kaynağı olmadan beslemek için yeterlidir.




Testte bizi ilgilendiren bir diğer husus da reklamı yapılan UPS işlevidir. Bunu kullanmak için elektrik santrali priz ile tüketici arasına takılır. Normalde, gücü pilden geçerek doğrudan tüketiciye yönlendirir. Elektrik kesintisi veya sigortanın atması durumunda Y700, saniyeden çok daha kısa bir sürede dahili güç kaynağına geçer. 3D yazıcımızla yaptığımız testte otomatik acil durum güç kaynağı güvenilir bir şekilde çalıştı.




Güç depolama cihazı olarak 309 Wh'lik modern bir LiFePO4 pil kullanılıyor. Veri sayfasına göre Mitos Y700, 3000'den fazla şarj döngüsüne dayanabiliyor ve nominal kapasitesinin maksimum yüzde 20'sini kaybediyor.











Mitos Y700'ün pili bitene kadar tüketicilerin ne kadar süre çalıştırılabileceği performansına bağlıdır. Tam 600 watt'lık başka bir santrali şarj etmek için kullanırsak, yarım saatten daha kısa sürede bitecek. Öte yandan 20 watt'lık LED spot lambamıza neredeyse 12 saat boyunca güç verebildik.




Kullanılabilir kapasiteyi belirlemek için yapılan üç test çalışmasında farklı güç seviyelerine sahip farklı tüketiciler kullanıyoruz. 600 Watt'lık yüksek yük ile 309 Wh nominal kapasiteden yaklaşık 233 Wh çıkarabiliyoruz. Bir sonraki testte farklı seviyelerdeki karışık yükte 220 Wh, 250 watt'a kadar düşük yükte ise 227 Wh alıyoruz. Mitos Y70'in verimliliği tüketiciye bağlı olarak yüzde 72 ila 76 arasında değişiyor. Bu diğer santrallerle karşılaştırıldığında ortalamanın biraz altındadır. Kural olarak kullanılabilir kapasitenin yaklaşık yüzde 80 ila 85'inden bahsediyoruz. Boşaltılan santral tekrar dolana kadar yaklaşık 363 Wh akış sağlanır. Neredeyse yüzde 17'lik şarj kaybı da ortalamanın biraz üzerinde ancak olağandışı değil.





Mitos Y700'ün sesi ne kadar?





Mitos Y700'ü ne kadar sevsek de kompakt elektrik santralinin hacmi fazlasıyla yüksek. Yüksek yüklerde fanların net bir şekilde duyulabilmesi mükemmel olurdu. Herhangi bir bağlı cihaz olmasa bile fanların birkaç dakikada bir duyulabilir şekilde açılması bir sırdır. Ayrıca fanların düşük yüklerde bile neden sürekli yüksek hızda çalıştığı da anlaşılmaz. Testler sırasında doğrudan gövde üzerinde 75 dB'ye kadar ölçüm yaptık ve bir metre mesafede hala 59 dB'e kadar çıktı.











Diğer elektrik santralleri genellikle önemli ölçüde daha iyi performans gösterir ve yine de daha sessizdir. Bu nedenle Pegiant Mitos Y700'ün masa üzerinde veya karavanda kullanılmasını tavsiye edemiyoruz.





Fiyat ve alternatifler





Test sırasında Mitos Y700'ün fiyatı yaklaşık 260 Euro olarak listeleniyordu. Kuponla: BGTSPY700 Banggood'daki fiyat fuarda düşecek 196 euro (AB'deki stoklardan teslimat).




Fiyat karşılaştırmamız aracılığıyla aşağıda başka alternatifler de gösteriyoruz:





Çözüm





Çok mobil ama yine de güçlü bir elektrik santrali arıyorsanız Pegiant Mitos Y700, birkaç küçük sınırlamaya sahip, ucuz bir cihazdır. Sıra dışı ve şık tasarım etkileyicidir – elektrik santralini her zaman duyabilmeniz çok yazık. Burada düzgün bir havalandırma kontrolü görmek isterdik. Durum ekranının kullanışlılığı da sorgulanabilir; gösterilen değerler ölçülen değerlerimizden önemli ölçüde farklıdır. Eğer bu konuda bir sorununuz yoksa gönül rahatlığıyla satın alabilirsiniz.
 
Üst