Olgunluk 2024, tüm yollar başlıyor: “olağan” yabancılar D'Annunzio ve Pirandello'ya bahse giriyoruz

Felaket

Member
Metnin analizi, D'Annunzio ve Pirandello düzyazıyı tercih etti (ancak pek olası değil)


Metnin analizi için on dokuzuncu yüzyıl düzyazısından bir parça ortaya çıkacaksa – İtalya'nın birleşmesinden bu yana eserler ortaya çıkabilir – bu nedenle çocuklar için kutup pozisyonu Pescara'lı bir şair olurdu: 3'te 1'den fazlası ikna oldu. Bununla birlikte, Bakanlığın tercihi yirminci yüzyıl düzyazısına dayanacak olsaydı, favori Sicilyalı oyun yazarı olurdu: 4'te 1'den fazlası bunu gösteriyor. Bu, 2023 Olgunluğu arifesinde kaydedilene çok benzeyen bir senaryo: Ancak bu sefer de tercihlerinin hayal kırıklığına uğrama riski var. Çünkü sonuçta, mezunlar bu eşleşmeyi neredeyse her zaman diğer tüm adayların önüne koysalar da, neredeyse hiçbir zaman sınav yollarında görünmüyorlar: Pirandello'nun son ortaya çıkışı 2003 yılına dayanıyor, D'Annunzio'nunki ise zamanın sisleri arasında kaybolmuş durumda. .


Aynı şekilde 19. ve 20. yüzyıllar arasına yerleştirilebilecek yazarlar arasında da ikinci bir tercihin olması pek olası değil: %28 oy oranıyla seçilen ve 2022'de önerilen Giovanni Verga. şans20. yüzyılın alternatifi içinse, son görünümü 2009 yılına dayanan, %21 opsiyonlu Italo Svevo.


Pascoli ve Ungaretti şiirsel metin için, ancak “bilinmeyen” yazara dikkat edin


Ancak gerçekten tahmin edilebilir olan tahmin, olası bir şairle ilgili olan olabilir. Metinsel analiz parçalarından biri büyük olasılıkla ayet halindeki bir şiire odaklanacaktır. Ve öğrenci listesinin başında, görüşülenlerin %16'sının belirttiği Giuseppe Ungaretti yer alıyor: Kendisi 2006, 2011 ve 2019'da ayrılmış. Ardından Giovanni Pascoli'yi (%15) görüyoruz. zaten 2022'de seçilmişti ve bu nedenle bu yıl geri dönmesi gerçekçi değil. Berlinguer'in neredeyse otuz yıl önce reform yapmasından bu yana hiçbir zaman Devlet Sınavında yer almakla övünmeyen Giacomo Leopardi de %15 ile üçüncü sırada yer aldı.


Ancak her 10 lise mezunundan 8'i, okulda pek fazla çalışılmayan isimlerden biri olan “bilinmeyen” yazarın geri dönüşünden korkuyor. Herhangi bir örnek var mı? 2013'te Magris, 2017'de Caproni ve 2023'te kısmen Moravia. 10 yazardan 7'sinden fazlası bir kadın yazarı hedef alırken: %34'ü buna güveniyor, %39'u ise çıkış zamanının geldiğini düşünerek bunu umuyor. İtalyanca yazılmış.


Tartışmacı metin, yıldönümleri mezunların önerilerine rehberlik eder


İlk testin izleri arasında, daha önce de belirtildiği gibi, tarihi, sanatsal, bilimsel, politik, sosyal vb. nitelikteki yapımlardan alınan fikirler de yer alacak. Bu üç tartışmacı metin önerisinin temelini oluşturacaktır. Bu konuda mükemmel başlangıç noktaları tarihi olaylar veya ünlü kişilerle bağlantılı yıldönümleri olabilir. İlk kategoride mezunların favorileri şunlardır: Örneklemin dörtte birinden fazlasının (%27) belirttiği Matteotti suçunun yüzüncü yılı; %15 oranında rapor edilen Birinci Dünya Savaşı'nın 110. yıl dönümü; NATO'nun kuruluşunun 75. yıldönümü, %13 oranında tahmin ediliyor; Berlin Duvarı'nın yıkılışının 35. yıldönümünde fırlatma rampasında %10.


Ancak “ünlü yıldönümleri” bölümünde öğrenciler tarafından en çok desteklenen bölüm, Amerikalı fizikçi Robert Oppenheimer'ın doğumunun 120. yıldönümünü atom bombasıyla ilgili tüm tartışmayla birlikte anıyor: Bu onu hedef tahtasına koydu belki de 4'te 1'i. son Oscar ödüllü filmden ilham aldı. Alternatif olarak, Nikolai Lenin'in ölümünün yüzüncü yılı memnuniyetle karşılanacaktır – %20 öyle söylüyor. Ya da, daha uzaktan, Çek yazar Franz Kafka'nın ölümünün yüzüncü yılı: Mezunların %10'u bu konuda istekli olarak şansını deneyecektir.


Yapay zeka, cinsiyete dayalı şiddet ve savaşlar: 2024 eyalet sınavı için güncel olaylar


İki sınav kanalının merkezinde güncel olaylar kaçınılmazdır. İşte bu noktada en çok tartışılan konular ön plana çıkıyor. Aslında podyumda, hepimizin duyduğu ve aşağı yukarı eşit olan bir üçlemeyle karşılaşıyoruz; röportaj yapılan kişilerden 5'inde alıntılanan: Yapay zeka ve yeni dijital sınırlar, Kadına yönelik şiddet ve toplumsal cinsiyet eşitliği, İsrail-Filistin. anlaşmazlık. Son olarak, bu son argüman aynı zamanda olası bir “varoluşsal” iz tipiyle de bağlantılıdır. Çünkü öğrencilerden büyük insanlık meseleleri hakkında konuşmaları istenebilir. 2024 Olgunluk'ta da durum böyle olsaydı, çocuklar güçlü bir şekilde “barış” (%22) temasına odaklanıyor, bunu “gelecek” (%19) ve “tarihsel hafıza” (%13) izliyor.


“Mevcut ilk lise sınavı, 1990'ların sonundaki Berlinguer reformundan önce bu sınava giren lise mezunları nesillerinin kabuslarını şekillendiren sınav değil: daha fazla bölüm ve daha fazla test türü, görevi daha az zorlaştırıyor. Ama engeller olmadan değil. Bu nedenle İtalya'nın her yerindeki sınıflarda 10 öğrenciden 7'si öğretmenleriyle birlikte az çok sık sık kendilerini Giuseppe Valditara'nın yerine koymaya çalışıyor ve konu parçaları seçmeye geldiğinde aklından ne geçeceği hakkında hipotezler kuruyor. Giuseppe Valditara'nın yazısı için. İtalyan. Tam sınavın, sınıfta yürütülen, çoğu zaman yazarları, eserleri ve tarihi gerçekleri kapsamayan ve bunun yerine lise bitirme sınavının kahramanları olan programla çatışması çok yazık.”Skuola.net'in yöneticisi Daniele Grassucci de öyle.
 
Üst