“Bazı şeyler Nazilerin ilk günlerini hatırlatıyor”

Beykozlu

New member
Partinin kapatılması ihtimalini göz ardı etmiyor

AfD'den Theo Waigel: “Bazı şeyler Nazilerin ilk günlerini hatırlatıyor”







Nisan 2019'da burada 80. doğum gününde Theo Waigel, “Stern” haber dergisine verdiği röportajda kendisini AfD'ye karşı konumlandırdı.

Kaynak: imago görüntüleri / Alexander Pohl


Makaleyi dinle • 2 dakika


Theo Waigel 2000'li yıllardan bu yana politik olarak sessizliğe büründü ancak güncel tartışmaları takip etmeye devam ediyor. Eski CSU patronu artık kendisini AfD'ye karşı fazlasıyla açık bir şekilde konumlandırıyor ve özellikle Björn Höcke'ye karşı sert eylem çağrısında bulunuyor.








Eski Federal Maliye Bakanı Theo Waigel (CSU), AfD'nin yükselişinden oldukça endişeli. Waigel, “Stern” haber dergisine verdiği röportajda “AfD, NSDAP değil, ancak bazı şeyler Nazilerin ilk günlerini anımsatıyor” diye vurguladı. Parlamentodaki üsluptaki benzerlikleri fark edebiliyor.


Daha sonra okuyun Reklamcılık


Daha sonra okuyun Reklamcılık


Weigel ayrıca milliyetçi ve Avrupa karşıtı bir eğilimi de eleştirdi. Ancak yine de umut var: 84 yaşındaki kişi, yılın başında aşırı sağcılığa karşı yapılan gösterileri olumlu bir şekilde takip ettiğini söyledi.

Waigel, siyasilerin tarihi açıdan yanlış açıklamalarla küstahça davrandıklarını belirterek, “Halkın gözünün açılması lazım, eğer bu parti bizi AB'den çıkarırsa bu ülkemiz için felaket olur” diye talepte bulundu. Ayrıca bir parti yasağını da dışlamadı.


Daha sonra okuyun Reklamcılık


Daha sonra okuyun Reklamcılık


Waigel ayrıca Thüringen AfD lideri Björn Höcke'den seçime aday olma hakkının geri çekilmesi fikrine ilişkin olumlu görüşünü de dile getirdi. Waigel, “Stern” ile yaptığı röportajda “Bir demokrasi, özgürlüğü nedeniyle de çökebilir” dedi. “Demokratik düzeni kötüye kullanan kimseye hoşgörü gösterilmemelidir.”




Demokrasi Radarı


Almanya'da demokrasinin durumu nedir? RND ekibimiz bunu her Salı bu haber bülteninde araştırıyor.


Eski siyasetçinin gözünde sağ partilerle ilişkilerde önemli olan tutarlı bir sınır belirleme stratejisi oluşturmaktır. Bu güvenlik duvarı, AfD gibi partilerle uğraştığınızda ortaya çıkıyor; sloganları açığa çıkarmanın tek yolu bu. “Demokrasi düşmanı demek yetmez, onları sevmiyoruz. İnsanlara kime baktıklarını, AfD ile AB'den ayrılmanın ne anlama geldiğini, Putin'e boyun eğdirme stratejilerini izlemelerinin ne anlama geldiğini açıkça anlatmalıyız: tam bir felaket, bu ülkenin çöküşü” diye vurguladı Waigel.

RND/yeni
 
Üst